”De har skapat tortyrläger”

NYHETER

Anhängare till Zimbabwes president Mugabe misstänks ha skapat tortyrläger

Foto: AFP
Anhängare till Zimbabwes president Mugabe misstänks ha skapat ett nätverk av tortyrläger.

Anhängare till Zimbabwes president Robert Mugabe har skapat ett nätverk av tortyrläger, hävdar människorättsrörelsen Human Rights Watch.

I dessa Zanu-PF-läger misshandlas misstänkta anhängare till oppositionen för att ha röstat ”fel” i valet den 29 mars, hävdar den New York-baserade organisationen. Syftet skulle vara att se till att de röstar på Mugabe i en eventuell andra omgång av presidentvalet.

De som misstänks stödja MDC och dess ledare Morgan Tsvangirai grips och blir sedan slagna i flera timmar åt gången med käppar och batonger, skriver HRW:s Afrikachef Georgette Gagnon i rapporten.

Lägren godkända

”Zanu-PF-medlemmar upprättar tortyrläger för att systematiskt söka rätt på, slå och tortera personer som misstänks för att ha röstat på MDC”.

HRW har intervjuat ett 30-tal personer som fått allvarliga skador av misshandeln. Det är enligt HRW omöjligt att lägren drivs utan godkännande av höga partifunktionärer.

Regeringarna i SADC (Södra Afrikas utvecklingsgemenskap) anklagas av HRW för passivitet.

”SADC och president Mbeki har fullständigt svikit zimbabwierna. De tillåter Zanu-PF att begå hårresande övergrepp.”

Röstomräkning

Sydafrikas president Thabo Mbeki besökte Mugabe inför SADC:s toppmöte i förra veckan och hävdade då att landet inte var i kris, trots 80-procentig arbetslöshet, galopperande inflation och ett presidentval där resultatet förtigs. Mbeki omvaldes till ordförande i SADC, som nöjde sig med en mild uppmaning om att snart tillkännage valresultatet.

Zimbabwes valförrättare började på lördagen räkna om rösterna från 23 valdistrikt efter beslut av regeringspartiet. MDC har krävt att omräkningen ska stoppas men fått avslag av HD. Omräkningen tros kunna leda till en ändring av valresultatet i parlamentsvalet, där Zanu-PF förlorade majoriteten till MDC. Även presidentvalsrösterna ska räknas om.

En delegation från SADC skulle närvara vid räkningen.

Zanu-FP hävdar att valförrättare tagit mutor för att minska regeringspartiets röstetal. Flera valförrättare har gripits.

TT