Jultomten utmanar Obama och McCain

avRobert Triches

NYHETER

Ställer upp i presidentvalet i USA

Jodå.

Jultomten finns på riktigt.

Och han ställer upp i USA:s presidentval.

Foto: www.santaslink.net
Santa Claus utmanar nu John McCain och Barack Obama i presidentvalsracet.

Thomas O'Connor, präst och munk knuten till Apostles' Anglican Church, har alltid fått höra att han liknar jultomten. Inte bara till utseendet med sitt stora vita skägg, mjuka skratt och godmodiga leende utan också för hans gärning som barnens beskyddare.

Så för tre år sedan gjorde han slag i saken och fick namnet Santa Claus (jultomten) godkänt av myndigheterna som hans riktiga namn.

Och nu ställer han alltså upp i presidentvalet, i alla fall i de 16 stater där det är – förhållandevis – enkelt att anmäla sig som kandidat.

Chanslös

Jultomten valde att registrera sig i West Virginia, där det enda kravet är att man fyller i en blankett, minst 42 dagar innan valdagen.

Det gjorde herr Claus, väl medveten om att han inte har en chans mot McCain och Obama, men med syftet att ge uppmärksamhet åt sin hjärtefråga: de cirka två miljoner barn som lider under fattigdom och hemlöshet i USA.

– På sätt och vis har jag redan lyckats med mitt mål, säger Santa Claus i en av få intervjuer han har gett.

Hans försök att få de nationella tv-bolagen att göra inslag om honom har fallerat. I ett samtal med en medarbetare på CNN fick han veta att han förmodligen inte skulle få så mycket tid i rutan, han hade ju inte så mycket pengar att kampanja med.

Tandfen som vicepresident

Faktum är att Santa Claus vänder sig emot idén med sponsrade kampanjer. Han skulle hellre se att pengarna gick till nödställda barn.

Med sina begränsade resurser söker han nu efter en vice president-kandidat att gå till val med.

– Jag sökte faktiskt på nätet ifall det fanns någon som hade antagit namnet Tooth Fairy (tandfen). Vi hade blivit ett slagkraftigt par, skrockar han.

Santa Claus är inte ensam om att ha utnyttjat de enkla reglerna i West Virginia. Andra som har anmält sig är bland andra Keit R. Judd, som sköter sin kampanj från sin cell i fängelset i Beaumont och lastbilschauffören Ronald G. Hobbs, som bland annat bygger sitt valprogram på att det ska finnas toaletter på alla allmänna inrättningar.

Totalt är över 320 personer anmälda som kandidater i presidentvalet i USA:s olika stater.

ARTIKELN HANDLAR OM