Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

”Nu är det krig – på riktigt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-04

Israel kan inte segra över Hamas

TRUPPERNA rycker fram När mörkret föll inleddes den israeliska offensiven. Enligt rapporter gick marktrupperna in nära gränsövergång

Markoffensiven löser inga problem.

Israel kan försvaga men inte besegra Hamas.

Experten Stefan Andersson, brigadgeneral och vakthavande högkvarterschef för Försvarsmakten, förklarar Israels markoffensiv:

Nu är det krig på riktigt.

Med sin offensiv vill Israel slutgiltigt krossa Hamas militära infrastruktur. Förstöra deras vapenlager, avskjutningsramper och tunnelsystem genom vilka man för in vapen och pengar till Gaza.

Målet är att störta Hamas och få till en vapenvila som får ett definitivt slut påraketbeskjutningen mot södra Israel.

Men Hamas är ingen reguljär armé. Israelerna möter inga bataljoner av palestinska krigare. Istället kommer de att utsättas för bakhåll, sabotage och självmordsbombningar. Klassisk gerillataktik.

Ett motstånd som en reguljär armé har mycket svårt att försvara sig emot. Det borde Israel veta efter att tidigare ha ockuperat Gaza i över 30 år.

Omedelbart kan Israel skada Hamas. På lite längre sikt löser invasionen inte grundproblemen.

Det av väst terrorstämplade Hamas har ett grundmurat stöd hos den palestinska befolkningen. De demokratiska valen för tre år sedan som Hamas vann visar hur stort.

På många sätt tror jag Hamas välkomnar invasionen. Kanske är det precis vad de ville uppnå med sina ständiga beskjutningar av civilbefolkningen i södra Israel.

De drivs av en sjuk logik. Ju större lidande för den palestinska befolkningen desto kraftigare stöd för Hamas.

Israels ständiga svar med oproportionerligt våld mot palestinierna har inte fungerat hittills och kommer inte att göra det den här gången heller.

Den judiska statens dilemma är hur man ska hantera Hamas, en rörelse som har Israels förintelse i sina stadgar. Israel vill inte förhandla med Hamas. Ändå är förhandlingar det enda som kan få ett permanent slut på raketbeskjutningen.

Markkriget innebär en kraftig ökning av civila offer. Och dramatiskt stigande risk för israeliska förluster.

Senaste markkriget mot Libanon 2006 innebar ett bryskt uppvaknande för Israel. Plötsligt var Mellanösterns supermakt inte längre osårbar. Man kan tycka att den läxan borde ha fått Israel att avstå från en markinvasion av Gaza. Istället verkar försvarsminister Ehud Barak mån om att visa att Libanon var ett olycksfall i arbetet.

Hans chanser att lyckas är inte stora.