Karadzic gripen

Radovan Karadzic, till höger, fotograferad tillsammans med Stojan Zupljanin, i Banja Luka i maj 1994. Zupljanin greps i juni.
Radovan Karadzic, till höger, fotograferad tillsammans med Stojan Zupljanin, i Banja Luka i maj 1994. Zupljanin greps i juni.

Den efterlyste bosnienserbiske krigsförbrytaren Radovan Karadzic har gripits av serbiska säkerhetsstyrkor, uppger Serbiens presidentkansli.

Enligt ett uttalande från presidentkansliet ”lokaliserades och greps” Karadzic. Han ska därefter ha förts till krigsförbrytardomstolens kontor i Belgrad.

Srebrenica med i åtalet

Den 63-årige Karadzic var president i utbrytarrepubliken Republika Srpska från 1992, och och åtalades 1995 för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten. Han anses ha varit en av hjärnorna bakom den etniska rensning som drabbade muslimer och bosnienkroater under det bosniska inbördeskriget 1992–95. Srebrenica-massakern i juli 1995, då uppemot 8 000 människor dog, belägringen av Sarajevo och inrättandet av koncentrationsläger för icke-serbiska civila nämns i åtalet .

Om Karadzic utlämnas blir han den 44:e serben som utlämnas till krigsförbrytartribunalen. Bland de andra finns bland annat president Slobodan Milosevic som utlämnades år 2000, uppger AP.

Åklagare gratulerar

Enligt chefsåklagaren vid FN-domstolen för krigsförbrytelser i före detta Jugoslavien, Serge Brammertz, kommer ett datum för ett överlämnande av Karadzic till FN-domstolen i Haag att bestämmas senare.

Brammertz gratulerade på kvällen de serbiska myndigheterna tilll gripandet av Karadzic, uppger AP.

"Det är en väldigt viktig dag för alla de offer som som har väntat på att man ska arrestera honom i över ett deccenium", Sa Bremmertz enligt AP.

Karadzic har hållit sig gömd undan krigsförbrytardomstolen ICTY de senaste tio åren, i likhet med hans ÖB Ratko Mladic.

Sägs ha gömt sig i kloster och grottor

När Karadzic greps på måndagen kunde myndigheterna äntligen få ett stopp på jakten efter den eftersökta krigsförbrytaren som pågått i 13 år, uppger AP.

Under åren sägs Karadizic ha gömt sig på ett flertal olika ställen bland annat på ett Serbiskt orthodoxt kloster och i grottor i östra Bosnien. Vissa tidningar uppger att han stundtals har varit förklädd som präst, uppger AP.

Använde hemliga ambulanser

Karadzic ska vid ett flertal tillfällen använt sig av ambulanser för att kunna ta sig till sin fru och sina två barn utan att arresteras.

Karadzic fru förvånade allmänheten när hon 2005 uppmanade sin man att överlämna sig själv. Även Karadzics son uppmanade sin pappa att överlämna sig själv, uppger AP.

Publisert: