Hamas positiv till plan om vapenvila

Förhandlingarna om en tillfällig vapenvila i Gaza kan snart vara över.

Hamas uppges vara redo att acceptera Egyptens förslag om tillfälligt eldupphör.

Israels sändebud Amos Gilad kommer till Kairo på torsdagen.

Under de senaste dagarna har Hamas fört samtal med egyptiska förhandlare i Kairo. Enligt den arabiske tv-kanalen Al Arabiya är Hamas positiv till deras plan för vapenvila.

"Finns ingen oenighet"

Om det innebär att Hamas kommer att skriva på avtalet bekräftas inte.

– Rörelsen har presenterat en detaljerad vision till de egyptiska ledarna ... Det finns ingen oenighet med de egyptiska ledarna. Det handlar om skillnaderna i hur man ska handskas med den sionistiska fienden genom klausuler i initiativet, sa Hamas emissarier under en presskonferens i Kairo enligt Al Arabiya.

Tidigare på onsdagen sa Usama Hamdan, tjänsteman på Hamas, att det fortfarande finns olösta frågor kring planen om vapenvila.

Det egyptiska förslaget kräver ett tillfälligt eldupphör som följs av en långsiktig vapenvila. Det innebär också att Gazas gränsövergångar ska öppnas under närvaro av tjänstemän från den palestinska myndigheten vars styrkor kördes ut från Gaza 2007.

FN-chefen Ban Ki-Moon vädjade om en omedelbar vapenvila när han besökte Kairo under onsdagen. Ett besked kan förhoppningsvis komma på torsdagen då Israels sändebud Amos Gilad väntas anlända till den egyptiska huvudstaden.

Mer än 1000 döda

Över 1000 palestinier har dödats sedan den 27:e december förra året enligt BBC. Det var då som Israel inledde sina flygattacker mot Gaza i uttalat syfte att stoppa Hamas raketskjutningar.

Nästan en tredje del, över 300, av dem som har mist livet uppges vara barn och 76 är kvinnor. 5000 personer har skadats.

Tretton israeler, varav tre är civila, uppges ha dödats.

Publisert: