16 poliser dödade i Kina

avJohan Arkert, Karin Holmberg

NYHETER

Kinesiska myndigheter: Det största hotet mot OS

16 poliser dödades och 16 skadades i en granatattack vid gränspolisens högkvarter i staden Kashgar i den muslimska provinsen Xinjiang i nordvästra Kina.

Angriparna körde en lastbil rakt in bland poliserna som gjorde morgongymnastik.

De båda attentatsmännen körde rakt in i en grupp poliser som gjorde sin morgongymnastik i staden Kashgar.

Efter att ha krockat med en lyktstolpe lämnade männen sin bil, kastade två hemmagjorda granater mot poliserna och anföll därefter de överlevande med knivar, uppger TT-AFP Reuters.

16 poliser dog av sina skador. Båda attentatsmännen kunde dock gripas och togs i förhör av polis. En av dem uppges vara skadad i benet.

Attacken i Xinjiang-provinsen inträffade i ett område där muslimer vid flera tillfällen gjort uppror mot det kinesiska styret, rapporterar AP.

Kallas för "upprorsmakare"

Angriparna benämns i de kinesiska rapporterna som "upprorsmakare". Utöver det har inga ytterligare detaljer om männens ursprung lämnats.

Provinsen är historiskt sett instabil. Under 90-talet inträffade flera våldsamma attacker vilket ledde till kraftig respons från Beijing. Paramilitär polis slog till mot icke-registrerade moskéer och religiösa skolor där myndigheterna påstod att det försegick militant verksamhet.

Utgör det största hotet mot OS

Det kinesiska försvaret och polisbefälen har varnat för att radikala Uigurer som kämpar för vad de kallar för ett ett självständigt Östra Turkestan i västra Kina utgör det enskilt största hotet mot OS.

De senaste månaderna har polisen uppgett att man avslöjat planer på att spränga ett kinesiskt passagerarplan samt planer på att kidnappa idrottsmän, journalister och andra som är involverade i OS.

En militant grupp, Turkestans Islamiska Parti, lovade förra månaden i ett videoklipp på internet att man skulle slå till mot platser runt olympiaden.

Gu Yaoming vid kinesiska organisationskommittén för OS är noga med att poängtera att han inte vet vilka som står bakom måndagens attack. Han nämner dock gruppen Östra Turkestans Islamistparti.

– De är separatister som vill skiljas från Kina. Vi vet att de vill utföra terroristattacker under OS, säger Gu till TT.

Gu poängterar att Peking ligger långt från Xinjiang, och att ett stort säkerhetspådrag, 100 000 man, finns på plats i huvudstaden.

– Vi har mycket starka medel och jag kan garantera att inga stora problem kommer att inträffa, säger han till TT.

Tränats av Al Qaida

Gruppen tros ha sin bas på andra sidan den pakistanska gränsen. Några av gruppens centrala figurer tros även ha tränats av Al Qaida och pakistanska talibaner, enligt terroristexperter, rapporterar AP.

Men såväl experter som de kinesiska myndigheterna tror att det stora antalet soldater, 100 000, som bevakar OS gör att angriparna förmodligen kommer att slå till mot mindre välbevakade områden.