E-post öppen för alla på jobbet

NYHETER

Från och med första september kommer dina mejl att kunna läsas av arbetskamrater till mottagaren om du skickar e-post till någon anställd på Örebro kommun.

Från den 1 september i år börjar en ny kommunal tillgänglighetsgaranti att gälla i Örebro. En av punkterna i tillgänglighetsgarantin lyder: "I din kontakt med Örebro kommun garanterar vi att du får besked/kontakt/svar på brev och e-post inom fem arbetsdagar", skriver Nerikes Allehanda.

Kollega går in

Vilket innebär att om de anställda inte svarar inom fem dagar ska en arbetskollega gå in i dennes e-postkorg och svara. Det blir mest aktuellt under semestertider då det är troligast att folk inte har möjlighet att svara.

– Vi tog nyligen fram en rutin som innebär att du delegerar över ansvaret för din e-postkorg till någon annan när du går på semester, det vill säga om du inte kan svara på mejl inom fem arbetsdagar, säger Catharina Centerfjäll på stadskansliet till NA.

Privat e-post

Det här är tänkt att gälla främst arbetsmail men risken finns att privat e-post också kommer läsas.

– Upplever man sin kommunala arbetsmejl som sin privata mejl bör man kanske tänka om. Och då får man ta ställning till om man vill ha en egen kommunal e-postadress eller om man bara ska använda funktionsbrevlådan, vilket är avdelningens gemensamma mejlkorg, säger Catharina Centerfjäll.

På semester

Hur de anställda på kommunen i Örebro reagerat på förändringen är inte klart eftersom de flesta är på semester och inte vet om att ändringen skett.

– Det har varit lite blandade reaktioner, men eftersom vi gick ut med informationen precis innan semestern är det kanske inte så många som vet om de nya reglerna än, säger Catharina Centerfjäll till Nerikes Allehanda.