Dubbel-asteroid passerar jorden

avDavid Nannini Nilsson

Professorn: Det är skapligt nära

En dubbel-asteroid som bedöms som ”potentiellt farlig” passerar relativt nära jorden i dag.

Som närmast kommer den cirka 2 miljoner kilometer från vår planet, uppger Space.com.

– Det är skapligt nära, säger Claes-Ingvar Lagerkvist, professor i astronomi vid Uppsala universitet.

Foto: NASA
Nasas radarbild av dubbelasteroiden visar den större delen överst och den mindre underst. Asteroid-delarna rör sig med en hastighet av 13 kilometer i sekunden. (Klicka på bilden för att visa den i större version)

Asteroid-paret, som först troddes vara en himlakropp, har visat sig bestå av två asteroider.

600 meter i diameter

En radarbild som togs den 7 juli vid observatoriet i Arecibo i Puerto Rico ”visar tydligt” att asteroid-paret, som fått beteckningen 2008 BT18, består av två objekt, uppger Nasa.

Den större av de två asteroiderna uppskattas ha en diameter på 600 meter, och den mindre en diameter på cirka 200 meter.

Himlakropparna roterar runt varandra.

Passerar i dag

I dag passerar dubbel-asteroiden förbi jorden på ett avstånd som är knappt sex gånger större än avståndet mellan jorden och månen.

Dubbel-asteroiden håller en hastighet på cirka 13 kilometer per sekund, uppger Nasa.

På grund av sin diameter och närheten av dess omloppsbana till jorden har den klassificerats som en ”potentiellt farlig asteroid” av Minor planet center, som kartlägger mindre himlakroppar i solsystemet.

– Det är vanligare än man trodde förut att asteroider är dubbla, men det är inte så många dubbla asteroider som kommer så nära jorden, säger Claes-Ingvar Lagerkvist.