Nyheter

"Bensinpriset måste dubblas"

Av: 

Anna Petersson

NYHETER

Experter: nödvändigt för att nå EU:s klimatmål för koldioxid

27 kronor litern för bensinen – så högt kan priset bli om vi ska klara EU:s mål för koldioxidutsläpp. Det menar statliga experter som vill fyrdubbla koldioxidskatten.

Det måste till rejäla åtgärder för att Sverige ska klara utsläppskraven från EU, menar SIKA, Statens institut för kommunikationsanalys. Det räcker inte med att lita till effektivare och kanske snålare bilmotorer, uppger SR Ekot.

Utsläppen från bilar ökar varje år. Om målet är att till år 2020 minska vägtrafikens utsläpp med 20 procent i förhållande till år 1990 år krävs ett bensinpris på ungefär 27,50 kronor per liter.

"Skatterna måste höjas"

– För att vi ska uppnå de här målen så behövs det ekonomiska styrmedel i form av koldioxidskatter, enligt Christer Sandberg, analytiker på Sika till radiokanalen.

På SIKA menar man att koldioxidskatterna måste höjas med upp till fyra gånger. Men det är otänkbart för miljöminister Andreas Carlgren.

– Det är där jag inte håller med, människor behöver kunna åka bil. Istället måste vi se till att bilarna blir miljövänliga, säger Andreas Carlgren till Ekot.

Tungt gods på järnvägar

Dessutom vill Andreas Carlgren lägga om en del av transportsystemen så att det blir lättare att transportera gods på järnvägar.

På SIKA anser man att den inställningen gör det svårt att nå koldioxidmålet, särskilt eftersom koldioxidutsläppen historiskt sett ökar.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: