Turister varnas för orkanen Fay

avRobert Triches

NYHETER

Evakueras från Florida Keys – ”Deras säkerhet har högsta prioritet”

Foto: AFP NOAA
Satellitbilden visar den tropiska stormen Fay över Haiti och Dominikanska republiken.

Myndigheterna i Florida går under söndagen ut med en uppmaning till alla turister som befinner sig på Florida Keys att omedelbart lämna öarna och bege sig till fastlandet.

Och de som har planerat att resa dit ombeds att skjuta upp sin planer.

– Vi hatar att behöva göra så här, men deras säkerhet har högsta prioritet, säger Mario Di Gennaro, borgmästare i Monroe county.

Under söndagen slog den tropiska stormen Fay till mot Kuba och befann sig tidigt på söndagen över de centrala delarna av ön. Enligt rapporter från det amerikanska National Hurricane Center har Fay vuxit till i styrka och man befarar alltjämt att den kan växa till sig till en orkan.

Tidigast på måndag kan Fay möjligen – beroende på vilken bana stormen tar – nå in över Florida Keys.

I går utfärdade Floridas guvernör Charlie Crist katastrofberedskap eftersom ”Fay hotar Florida med en stor katastrof”, som han uttryckte det i sin order.

Det är inte ovanligt att myndigheterna på Florida Keys går ut med varningar och uppmanar till tidiga evakueringar när stormar hotar. Anledningen är dels att det bara finns en väg till och från Florida Keys och att det tar tid att tömma öarna på folk, dels att många av öarna inte sticker upp så högt över vattenytan.

Inte mycket krävs för att det ska bli allvarliga översvämningar.