Ryssland kritiseras milt av Nato

NYHETER

Natos kritik av Ryssland var på tisdagen överraskande mild trots att Ryssland fortsätter sina operationer i Georgien. Ändå gick Rysslands försvarsminister till hårt motangrepp.

Trots löften om reträtt är Rysslands trupper fortfarande på plats i Georgien.

Tre ”araber” fanns enligt ryssarna bland de 20 georgiska poliser som greps i hamnstaden Poti, långt från stridsområdet.

Under sina operationer i Georgien har rysk militär också beslagtagit mängder av georgiska stridsvagnar och materiel.

– Viss arsenal, främst ammunition, kommer att förstöras och vad gäller de övriga krigstroféerna kommer vi att använda dem som vi finner för gott, säger Ryska generalstabens vicechef Anatolij Nogovitsyn till Interfax.

– De stridsvagnar och övriga pansarfordon som är i bra skick kommer vi att behålla.

Mild kritik

Trots fördröjningen av reträtten nöjde sig Natos 27 utrikesministrar med att säga att ”vi inte kan fortsätta som vanligt” med Rysslandskontakterna. Ministrarna enades dock om att upprätta en kommission för att fördjupa kontakterna med Tbilisi.

Washington hade uppmanat Nato att överväga ett avbrott i möten på ministernivå med Ryssland, men Storbritannien och andra förklarade att det skulle skada saken att klippa av kontakterna just nu.

Trots den milda formuleringen var den ryska reaktionen hård. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagade Nato för att vara partiskt och skydda Saakasjvili.

– Nato försöker utmåla angriparen som offer, skönmåla en kriminell regim, rädda ett sönderfallande land och beväpna ledarna i Georgien.

Ryssland anklagade också Georgien för att planera terrorattacker inne i Ryssland samt i den viktiga Rokitunneln mellan Nord- och Sydossetien.

Ingen reträtt

Enligt Pentagon har Ryssland ännu inte påbörjat den reträtt Medvedev utlovade till i måndags. Utrikesminister Lavrov säger nu att det kan ta tre till fyra dagar innan Ryssland drar sig tillbaka.

– Tidpunkten för tillbakadragandet avgörs av hur effektivt Georgien drar tillbaka sina trupper till de permanenta baserna, sade Lavrov.

En ljuspunkt var att en fångutväxling har skett. Enligt Georgien lämnade Tbilisi över fem ryssar, varav två piloter, i utbyte mot 15 georgier.

FN:s säkerhetsråd skulle hålla ett nytt möte för att ta fram en resolution som understryker Georgiens territoriella suveränitet och uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina styrkor från georgisk mark, sade en västerländsk diplomat till AFP.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM