Stor gasläcka mitt i Stockholm

Av: Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera kvarter i Klara avspärrade inklusive varuhus och saluhall

Flera kvarter i Stockholms city evakueras.
Foto: Robert Triches
Flera kvarter i Stockholms city evakueras.

Flera kvarter i centrala Stockholm evakuerades, inklusive ett varuhus, en saluhall och en rad mindre butiker och caféer.

Orsaken var en stor gasläcka som förvandlade området till rena bomben.

Läckan är nu lokaliserad och arbetet med att täta beräknas hålla på fram till 23-tiden i kväll.

Det började med kraftig gaslukt i bottenvåningen på ett av PUB-husen redan på söndagsmorgonen.

Räddningstjänsten slog storlarm vid 14-tiden och en omfattande evakuering inleddes, inklusive hela torghandeln, Hötorgshallen, bägge PUB-varuhusen samt en mängd mindre butiker och serveringar i området.

En timme senare hade läckan i hjärtat av Klarakvarteren lokaliserats till gammal gasledning nergrävd längs Gamla Brogatan nära Drottninggatan.

Ledningen är enligt räddningstjänsten cirka 15 centimeter i diameter och från början av 1900-talet.

Grävmaskin

Vid 18-tiden hade grävmaskinen anlänt och räddningstjänsten började gräva sig ner till den läckande gasledningen.

– Enligt räddningsledningen beräknas arbetet hålla på fram till 23-tiden i kväll, säger Björn Engström, talesman för Stockholmspolisen.

Massiva avspärrningar sattes upp vid 14-tiden i området Sveavägen – Apelbergsgatan – Målargatan – Bryggargatan. Exposionsrisken nära läckan bedömdes då som stor.

Vid 18-tiden hade man minskat avspärrningarna till de närmaste kvarteren och dragit ner på räddingstjänstens styrka.

– Det finns ett flertal boende i kvarteren som hade problem tidigare, men nu har de som bor på Kungsgatan och Målargatan kunnat återvända hem, säger Engström.

”Det är explosiv blandning"

Räddningstjänsten hade som mest ett 20-tal brandmän på plats i området.

– Larmet kom från ett café i ett av PUB-husen. Där hade man känt gaslukt ända sedan i morse och den hade blivit starkare, säger Roger Steffen, stabschef vid räddningscentralen i Stockholm.

– Vi skickade dit en styrka som mätte och mätaren gick upp på rött, vilket innebär att det är explosiv blandning. Då kan räcka med att tända en ficklampa eller en trycka på en lysknapp för att det ska tända.

Vid 15-tiden var gasjouren på plats för att lokalisera läckan med mätare som stacks ner i marken.

– Vi kan se gasnätet och vi kan se att det finns gas i den här fastigheten. Gasnätet i Stockholm är gammalt och det går sönder, det händer flera gånger varje år, säger Steffen.

Tusentals flanörer

Aftonbladet.se:s Robert Triches var en av de tusentals söndagsshoppare som hamnade mitt i dramat.

– Nu har man spärrat av hela Hötorget. Det står en polis här och uppmanar folk att lämna platsen. Han säger att faran för en explosion ökar hela tiden, berättar Triches.

– Och nu provar polisen en gasmask.

Söndag är torgdag och just idag var det loppmarknad uppe på Hötorget. Dussintals handlare hade slagit upp sina stånd när man fick order om att utrymma.

Även saluhallen under jord tömdes.

– Det är massa tomma stånd och inga människor just nu. Det ser rätt märkligt ut, det är en massa varor som är övergivna i all hast, säger Triches.

Publicerad: