Biden vann i natt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-03

En första oppinonsundersökning visade att Joe Biden vann nattens debatt mot Sarah Palin.

Samtidigt var de flesta överens om att Palin gjorde politisk comeback efter den senaste tidens kritik.

– Jag är så stolt, sa hon själv efteråt.

På förhand var det få som trodde på guvernören från Alaska. Hon har kritiserats hårt den senaste tiden för att vara för oerfaren och för dåligt påläst. Att motståndaren är Joe Biden, en av USA:s mest erfarna senatorer, förbättrade inte förhandsutsikterna för Palin.

En första mätning gjord av nyhetskanalen CBS utsåg Biden till vinnare. 46 procent av de tillfrågade ansåg att demokraternas vicepresidentkandidat Joseph Biden var bäst i debatten, medan 21 procent höll på republikanernas kandidat Sarah Palin.

”Jag är så stolt”

Men bland politiska bedömare var de flesta eniga om att Palin ändå gjorde en politisk comeback.

Själv gav hon också ett lättat intryck när det hela var över.

– Vilken debatt vi hade, jag är så stolt, sa vicepresidentkandidaten när hon mötte sina anhängare.

Det stod tidigt i debatten klart att det inte skulle bli den stenhårda ordväxling många förväntat sig.

– Trevligt att träffas. Får jag kalla dig Joe, inledde Sarah Palin när hon skakade heand med Biden.

”Ingen koll”

Biden siktade förbi Palin i sina attacker och gick istället till direkt angrepp mot McCain. Han slog snabbt fast att republikanernas presidentkandidat "inte har koll" på den amerikanska ekonomin och hänvisade till McCains tal om hur stark den var.

Palin replikerade med att McCain talat om arbetskraften i landet, inte ekonomin.

Debatterade Irakkriget

Palin anklagade Biden för att vifta med den vita nederlagsflaggan i Irak.

Det är inte vad vår nation behöver kunna lita på. Ni var emot förstärkningen. Förstärkningen fungerade. Barack Obama kan fortfarande inte erkänna att den fungerar.

Men Biden sade att republikanerna plan på hur kriget ska avslutas.

– Detta är en grundläggande skillnad mellan oss. Vi kommer att avsluta det här kriget. För McCain finns det inget slut i sikte.

Hjärtefrågor

Palin sade sig vara mycket bekant med det amerikanska folkets hjärtefrågor och bekymmer genom sina erfarenheter som "en mor som är mycket orolig för sin son i kriget, för sitt barn med speciella behov, för barn på väg till college, hur vi ska kunna betala dessa undervisningsavgifter".

Joe Bidens röst bröts när han svarade henne:

– Det finns på något sätt en föreställning om att jag, för att jag är man, inte vet hur det är att uppfostra två barn ensam, att jag inte vet hur det är att ha ett barn som man inte vet om det ska överleva...Men jag förstår, sade han efter att ha samlat sig.

Bidens första hustru och 13 månader gamla dotter dödades i en bilolycka 1972. hans båda söner blev allvarligt skadade.

”Naivt och farligt”

Liksom McCain gjorde under den första presidentdebatten förra veckan, anklagade Palin anklagade Obama för att vilja träffa Irans president och andra "som är farliga diktatorer" utan att några villkor ställts i förväg.

– En naiv och farlig politik. Att en sådan sak tas upp av en presidentkandidat är mer än naivt och mer än dåligt omdöme, sade hon.

Biden försvarade sin partikollega och svarade att hon missuppfattat Obamas politik och att denne inte sagt att han ämnade förhandla med Irans president.

Men, sade han, USA:s allierade vill att Washington engagerar sig och fem före detta utrikesministrar har också stött ett sådant närmande.

LÄS ALLT – om USA-valet på vår
specialsajt!