Isabella Lövin: Ni begår miljömord på torsken, ministrar

Isabella Lövin.

Kära europeiska fiskeriministrar!

Ni har fått folkets förtroende att förvalta ett hav som tillhör oss alla. Inte fiskenäringen, inte er, utan alla oss medborgare som dessutom betalar miljarder av våra skattepengar årligen för att matfisken i våra hav ska förvaltas så bra som möjligt åt oss.

Nu har ni slutligen bevisat att ni inte är mogna denna uppgift.

Inte nog med att ni förskingrar medborgarnas pengar genom usel kontroll av fiskenäringen, vilket EU-revisionen konstaterade i en rapport häromveckan, eller att lönsamheten inom det europeiska fisket är sämst i världen, vilket en Kommissionsrapport konstaterade för en månad sedan – nu tycks ni dessutom begå rent

och överlagt miljömord på torsken i Kattegatt. Och dessutom helt i strid med er egen torskåterhämtningsplan (EG nr 423/2004).

Fiskeriverkets forskningsfartyg har som ni vet under hela året inte hittat ett enda torskyngel i södra och mellersta Kattegatt, och bara två årsklasser av torsk: ettåringar och tvååringar. I ett normalt hav skulle man hittat tusentals torskyngel, och fiskar av alla åldrar – torsken kan ju bli mer än tjugo år!

Läget kan inte bli värre.

Ert beslut i går morse om att trots detta ta upp 673 ton torsk under 2008 – till ett förstahandsvärde av kanske 20 miljoner kronor – är inte bara ur moralisk synpunkt kriminellt, det strider dessutom mot er egen bindande plan. Enligt artikel 7, paragraf b, ”skall” ministrarna besluta om fångstkvoter som förväntas resultera i att mängden lekmogen fisk ska vara minst 6 400 ton vid årets slut. I den senaste rapporten från Internationella havsforskningsrådet vågar forskarna inte längre gissa hur lite torsk som finns, det enda man är säker på är att det finns betydligt mindre än just 6 400 ton.

Tar man nu upp alla de äldsta fiskarna finns det inte en chans i världen att den enda årsklassen som finns kvar ska nå upp till denna nivå vid årets slut.

Fiskeriministrarna bryter därmed mot sina egna förordningar, förskingrar ett biologiskt gemensamt arv som är vårt, gräver fiskerinäringens egen grav och har på varje tänkbar punkt misslyckats med sina uppgifter. När Sveriges och Danmarks fiskeriministrar inte kan enas om att rädda torsken i Kattegatt, förutsätter jag nu att Sveriges och Danmarks miljöministrar gör det.

Med bästa hälsningar

Ps. Vet finansminister Anders Borg om att man i Kattegatt på 1970-talet fångade mer än 20 000 ton torsk om året? Kan inte hans departement räkna på hur mycket man förlorar nationalekonomiskt genom denna misshushållning av fisken? Vet Andreas Carlgren om hur viktig torsken är för ekosystemet?

Isabella Lövin författare till boken ”Tyst hav” vinnare av Stora Journalistpriset 2007