Sprängde sönder foten med fyrverkerier

NYHETER

Stor husexplosion i Norge – huset rubbades i grunden

De fem ungdomarna experimenterade med fyrverkerier inför nyår.

Då briserade pjäserna i en kraftig explosion.

Fem personer skadades – en av dem sprängde sönder foten.

Den allvarliga fyrverkeriolyckan inträffade i orten Lund i den norska kommunen Rogaland på söndagseftermiddagen.

Fyrverkerierna exploderade i en källare i ett bostadshus. Enligt norska TV 2 var explosionen så kraftig att huset rubbades från sin plats på grunden.

– Fem män i 20-årsåldern skadades. En av dem fördes till universitetssjukhuset i Stavanger. Enligt de första rapporterna sprängde han bort foten, dessa ändrades sedan till stora skador i foten, säger Brit Randulff Karlsen, insatschef vid Rogalandspolisen till VG Nett.

De fem männen har uppgivit att de meckade med fyrverkerier då de plötsligt briserade. Men enligt Randulff Karlsen måste det ha funnits dynamit eller andra sprängämnen i källaren.

Raserat

Efter explosionen stod delar av huset i lågor. Ett stort räddningspådrag skickades till platsen, bland annat en ambulanshelikopter.

– Huset är mer eller mindre raserat invändigt. Då vi kom till platsen brand det lite och vi hörde flera mindre och större explosioner, säger John Skåland, vice brandchef till aftenposten.no.

Polisen spärrade av stora delar av bostadsområdet och en teknisk undersökning av platsen genomfördes under söndagskvällen.

Bombexperter från polisen i Oslo kallades också till platsen.