Foton påstås bekräfta Jemens exledares död

Foto: KHALED ABDULLAH / TT NYHETSBYRÅN
Ali Abdullah Salehs
NYHETER

Jemens expresident Ali Abdullah Salehs residens har sprängts av rebeller.

Saleh ska själv ha dödats i striderna.

En av de bilder som cirkulerar i sociala medier som uppges föreställa en död Saleh

Huset ska ha sprängts av Huthirebellerna, som de senaste åren har kontrollerat Sanaa. Rebellernas radio- och tv-stationer rapporterar att expresidenten själv också har dödats, och det cirkulerar redan obekräftade foton på vad som ser ut att vara Salehs lik.

Expresidenten har de senaste tre åren befunnit sig i en allians med rebellerna, men alliansen föll samman när han för några dagar sedan öppnade för förhandlingar med motståndaren Saudiarabien. Sedan dess har häftiga strider rasat i Sanaa mellan anhängare till Saleh och rebellerna.

Enligt ICRC var striderna den senaste natten de häftigaste hittills. En del av kommitténs personal har därför förflyttats från Jemen till Djibouti.

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar parterna i Jemen att upphöra med mark- och luftangreppen och återuppta all import eftersom "miljontals barn, kvinnor och män riskerar hunger, sjukdom och död."

Den saudiskledda allians som strider mot Huthirebellerna har under helgen flygbombat rebellgruppens positioner i huvudstaden Sanaa.

Flyganfallen har setts som ett försök att stötta Saleh.

Totalt har de uppflammande striderna krävt minst 125 liv de senaste fem dagarna i Sanaa, enligt Internationella Rödakorskommittén (ICRC).

Huthirebellerna, som är lierade med Saudiarabiens ärkefiende Iran, fördömde expresidentens utspel som ett svek och en kupp.

Sammanlagt har kriget i Jemen sedan 2015 krävt runt 9 000 människoliv.

5 krig i världen vi har glömt bort 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Sanaa

Jemen

Iran