Hamas uppmanar till ny intifada efter Trumps beslut

NYHETER

Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad väcker ilska världen över.

Ismail Haniya, ledare för den terrorstämplade organisationen Hamas, uppmanar till uppror mot Israel.

– Vi ska arbeta för en intifada mot den sionistiska fienden, säger han under ett tal i Gaza.

Det var på onsdagen som USA:s president Donald Trump gav beskedet att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.

Uttalandet markerar ett brott mot den försiktiga hållningen som USA intagit i frågan i årtionden. Beskedet möttes med stor ilska i den arabiska världen.

Nu uppmanar Ismail Haniya, ledare för den terrorstämplade palestinska organisationen Hamas, till uppror mot Israel.

– Vi ska uppmana till och arbeta för en intifada mot den sionistiska fienden, säger han vid ett tal i Gaza.

Flera uppror

En intifada är en palestinsk revolt mot den israeliska ockupationspolitiken. Det senaste upproret bröt ut år 2000. Orsaken var att den tidigare israeliske toppolitikern Ariel Sharon besökt Tempelberget i Jerusalem, en helig plats för såväl judar som muslimer och kristna.

Efter Donald Trumps besked på onsdagskvällen är oron stor för att nya våldsamheter kan bryta ut i den mycket instabila regionen.

Även länder med starka band till USA har kritiserat beslutet.

”Kungariket har varnat för de allvarliga konsekvenser som en sådan oriktig och oansvarig åtgärd kan leda till”, heter det i ett uttalande från Saudiarabien, som är nära allierad med USA.

Ska flytta ambassaden

USA tänker också att flytta sin ambassad till Jerusalem. På torsdagsmorgonen sa Israels president Benjamin Netanyahu att landet har kontakt med flera andra stater som har liknande planer.

På grund av de rigorösa säkerhetsarrangemangen kommer USA:s ambassadflytt att ta flera år. Enligt Netanyahu kan andra länders omlokaliseringar gå snabbare än så.

Jerusalem den heliga staden - för tre religioner 00:37
FAKTA

Därför är Jerusalem så kontroversiellt

  • Jerusalems status har varit omstridd sedan länge, och kontroverserna fortsätter med full kraft med USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna staden som Israels huvudstad. Se bakgrunden till den långvariga konflikten här.

  • Jerusalem är helig stad för tre religioner: judendom, islam och kristendom. Omkring 72 procent av befolkningen är judar.

  • I den delningsplan för Palestina som FN antog 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad, mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas. Under arabisk-israeliska kriget 1948 delades i stället Jerusalem i en västlig, judisk del och en östlig, arabisk del. Staden utnämndes 1949 till Israels huvudstad, men detta har inte erkänts internationellt.

  • Östra Jerusalem ockuperades av Israel 1967 och annekterades i praktiken omedelbart. Jerusalem förklarades vara Israels eviga och odelbara huvudstad. Israels regering och parlament har förlagts till Jerusalem. Det pågår även en långsam men ständig inflyttning av judar i östra Jerusalems tidigare arabiska stadsdelar.

  • Palestinierna har å sin sida krävt att Jerusalem ska vara huvudstaden i en framtida palestinsk stat. Under 1990-talets fredsförhandlingar föreslog PLO att västra Jerusalem skulle fortsätta att tillhöra Israel, men man har aldrig gett upp kravet på östra Jerusalem som palestinsk huvudstad.

  • Eftersom Jerusalem har en känslig ställning har omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

  • 1995 röstade USA:s kongress igenom en lag som kallas The Jerusalem Embassy Act. ”Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad”, står det i lagen. Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess – genomförandet kan skjutas upp ett halvår i taget, om ”nationell säkerhet” kräver det.

  • Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras.

  • Flera har varnat för följderna av att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas säger att beslutet kan få farliga konsekvenser för både fredsprocessen, säkerheten och stabilitet i regionen och världen.

  • Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kallar beslutet "katastrofalt".