Brott

Två män häktade efter attack mot synagoga

Av: 

Alexandra Carlsson Tenitskaja

Oskar Forsberg

NYHETER

En 21-åring och en 18-åring har häktats efter attacken mot synagogan i Göteborg.

De är båda två på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand efter brandbombsattacken mot synagogan i lördags.

– Vi ser det som ett hatbrott på grund av den bakgrund som de misstänkta har och att attacken var riktad mot en synagoga, säger åklagare Stina Lundqvist.

På lördagskvällen utsattes synagogan i Göteborg för en attack.

Enligt flera vittnen som befann sig i lokalen på kvällen, ska ett flertal maskerade gärningsmän ha samlats utanför synagogan och kastat molotovcocktails, en sorts brandbomber.

Händelsen fångades på övervakningsfilm och polisen kunde snabbt gripa tre unga män i 20-årsåldern. De anhölls också senare av åklagare.

Två av männen, en 18 och en 21-åring, begärdes häktade för dådet på tisdagen och i dag häktades båda två av Göteborgs tingsrätt.

Den tredje unge mannen försattes på fri fot men är fortfarande misstänkt för brottet. Dock har han den lägre mistankliggraden, skäligen misstänkt.

– Vi ansåg inte att de finns tillräckligt med bevis i utredningen för att begära honom häktad, säger Stina Lundqvist.

Dock finns det fler inblandade. Det framgår av den övervakningsfilm som polis och åklagare tagit del av.

– Det finns fler gärningsmän som vi söker efter och försöker identifiera.

Försökte gömma sitt ansikte

Den 21-åriga mannen försökte delvis gömma sitt ansikte för åskådarna, som mest bestod av journalister, inne i tingssalen. Han var klädd i en grön mjukiströja utan luva och har kortklippt frisyr. Förhandlingarna pågick under stängda dörrar.

21-åringen kom till Sverige från Palestina för relativt kort tid sen. Han häktades av Göteborgs tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Den andre mannen, en 18-åring, kom in i salen täckt av en orange filt som dolde ansiktet.

Den tog han dock av sig när han satte sig bredvid sin advokat. Men han satt bortvänd från åskådarna. Även han häktades på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

De båda misstänkta nekar till brott. Åtal mot dem ska vara väckt senast den 29 december.

Tidigare var brottsrubriceringen försök till mordbrand. Men åklagare Stina Lundqvist valde att rubricera upp brottet till fullbordad grov mordbrand.

– Har man anlagt en brand utanför en byggnad så är det en mordbrand. Det behöver inte vara några påföljder för att rubriceringen ska bli mordbrand, sa åklagaren tidigare.

Åklagaren: Attacken var riktad mot judar

Det blev snabbt känt att gärningsmännen inte har några kopplingar till extremhögern.

Idag kunde åklagare Stina Lundqvist bekräfta att attacken mot synagogan utreds som ett hatbrott.

– Vi jobbar med att det är en kränkning som är riktad mot judendomen och judar på grund av den bakgrund som de misstänkta har och att attacken var riktad mot en synagoga. Men vi får se vad utredningen kommer fram till, säger åklagare Stina Lundqvist.

Polisen arbetar med en rad olika bevis från brottsplatsen. Bland annat de flaskor med brinnande innehålls som kastades på synagogan.

– Vi har många förhör att genomföra och material att analysera, säger Stina Lundqvist.

Amerikanske presidenten Donald Trumps beslut om att flytta landets ambassad från Tel Aviv till Jerusalem i förra veckan har lett till protester på en lång rad håll. I fredags samlades exempelvis cirka 200 personer i Malmö i en protest där bland annat hot om våld mot judar i Malmö förekom.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Brott

LÄS VIDARE

Två begärs häktade efter attack mot synagoga

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Göteborg