Trumps vardag kartlagd – Twitter och tv-nyheter

NYHETER

Kabel-tv, twittrande och en ständig kamp att hitta rätt som president.

New York Times skildrar Donald Trumps vardag.

– Det folk måste förstå, är att han var ytterst oförberedd för detta, säger toppdemokraten Nancy Pelosi till tidningen.

1 av 2 | Foto: AP TT / NTB SCANPIX
President Trump i Vita huset.

Tre av New York Times skarpaste politikreportrar har kartlagt Donald Trump utifrån samtal med 60 rådgivare, vänner, kongressledamöter och medarbetare.

Resultatet: Bilden av en president som ser sig som en outsider i daglig kamp för att bli tagen på allvar, snarare än världens mäktigaste man.

En typisk dag vaknar Donald Trump runt 05.30 och slår på CNN på sovrumsskärmen, enligt New York Times. Han går vidare med ”Fox & Friends” på favoritkanalen Fox News och i bland även MSNBC:s ”Morning Joe”.

Efter nyheterna rycker han åt sig sin mobil. Dagens första inlägg på Twitter kan komma redan innan han lämnat sängen.

Minst fyra timmar tv

Innan Trump valdes till president ska han ha sagt till sina medarbetare att varje dag i Vita huset ska vara som ett avsnitt i en tv-serie – där han försöker övervinna sina motståndare, uppger New York Times.

Nära medarbetare till Donald Trump uppskattar att han ägnar minst fyra timmar varje dag framför tv:n. Ibland det dubbla. Gärna med en Diet Coke i näven. Han följer intensivt ordkriget mellan kabelkanalerna – och utvecklingen i bland annat Robert Muellers Rysslandsutredning.

– Han är helt övertygad om att den liberala vänstern och media har som mål att förinta honom, säger Lindsey Graham, republikansk senator och vän till Trump, till New York Times.

På kontoret senast 09.30

John Kelly, som tog över som stabschef i somras, försöker skära ner på presidentens fritid – och twittrande – genom att dra i gång arbetsdagen tidigare än förut, skriver New York Times. Målet är att Trump ska vara på kontoret senast 09–09.30.

Där väntar medarbetare som bevakat morgonens ”Fox & Friends”, för att veta vad som komma skall.

Om det sägs något minnesvärt och Trump inte twittrat om det, vet de nämligen att presidenten antagligen spelat in programmet för att se det senare. I stället har han då kollat MSNBC eller CNN – och blivit förbannad.

”Ser inte mycket tv”

Tv-tittandet är viktig ammunition för presidentens twittrande och driv. Själv försöker han tona ner det.

– Jag ser inte mycket tv. De tycker om att säga att jag tittar mycket på tv. Människor med falska källor, ni vet, falska reportrar. Men jag tittar inte mycket på tv, primärt på grund av dokument. Jag läser dokument en hel del, sa Trump till journalisterna ombord på presidentflygplanet under Asienresan nyligen.

Som ”att utföra hjärnkirurgi”

Trump beskrivs som en president som inte förstod vad han gav sig in på, hur snårigt och svårt jobbet är.

Enligt New York Times uppgifter ska han under sina första månader ha försökt att skrika order till senatorer. ”Det är inte dig jag jobbar för herr president”, ska den republikanske senatorn Bob Corker ha utbrustit vid ett tillfälle.

– Det större problemet, det folk måste förstå, är att han var ytterst oförberedd för detta. Det är som om du eller jag skulle gå in i ett rum och bli ombedd att utföra hjärnkirurgi. När du har en så stor kunskapslucka kan det vara förvirrande, säger Nancy Pelosi, gruppledare för Demokraterna i representanthuset, till New York Times.

Golf och middagar

Helggolfandet är välkänt. På veckodagarna gillar Trump i stället att varva ner med en middag i Vita huset, vanligtvis runt 18.30–19, med olika inbjudna gäster, uppger New York Times.

Sedan är det läggdags. Sömn i fem-sex timmar – innan tv-tittandet och twittrandet drar i gång på nytt.

Här är Trumps år i siffror 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM