Trumps sluddrande om Jerusalem väcker oro

avSimón Bustamante

NYHETER

Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad – och mot slutet av talet började USA:s president att sluddra.

Nu har frågan återigen väckts hur det egentligen står till med Trumps hälsa.

– Frågan om hur det är med hans hälsa och stabilitet hänger i luften, säger John McCains tidigare kampanjchef.

Foto: SAUL LOEB / AFP
Sarah Huckabee Sanders.

På onsdagen meddelade Trump att han tagit det historiska beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad – och att han tänker flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv.

– Vårt yttersta mål är att uppnå fred, sade Trump i sitt tal.

Men det är inte bara det kontroversiella beslutet som fått stor uppmärksamhet världen över, utan även det faktum att USA:s president mot slutet av talet började sluddra och fick svårt att uttala vissa ord – detta bara några veckor efter att han avbrutit sig själv mitt under ett annat tal för att läska strupen.

Nu har det spekulerats i om presidenten bär tandproteser, som i det här fallet varit nära att trilla ur och därmed försvårat Trumps talförmåga.

Oroar sig för Trumps hälsa

Detta dementerades dock av Vita huset under en presskonferens på torsdagen – där pressekreterare Sarah Huckabee Sanders fick vända tillbaka efter att först ha avslutat mötet med journalisterna.

– Presidenten var torr i halsen och inget annat, slog hon fast.

Men Steve Schmidt, tidigare kampanjchef till John McCain, oroar sig för om sluddrandet kan vara tecken på allvarligare hälsoproblem.

– Frågan om hur det är med hans hälsa och stabilitet hänger i luften och det blir inte bättre när man ser så här tydliga funktionsnedsättningar, sade Schmidt i tv-kanalen MSNBC:s morgonprogram ”Morning Joe”.

– Vi vet inte hur det är med hans hälsa, men frågan förtjänar att funderas över. Den här mannen förfogar över USA:s kärnvapenarsenal – och den där videon och det där talet är kusligt, fortsätter Schmidt.

Ska genomgå hälsoundersökning

Redan under förra årets presidentvalskampanj var Trumps hälsa på tapeten, bland annat efter ett ökänt läkarintyg som ska ha skrivits på fem minuter av hans läkare Harold Bernstein – i en limousine.

Där beskrevs presidentkandidatens hälsotillstånd som ”utmärkt”.

– Särskilt hans mentala hälsa, sade doktorn till NBC News – och bedyrade att Trump skulle bli den ”friskaste presidenten” i USA:s historia.

Men ”Morning Joe”-programledaren Joe Scarborough har flera gånger ifrågasatt presidentens mentala hälsa, nu senast förra veckan när han hävdade att folk nära Trump-kampanjen berättat att han uppvisat tidiga tecken på demens.

Men Vita huset slår tillbaka och meddelar att USA:s president tidigt nästa år ska genomgå en årlig hälsoundersökning – vars resultat kommer att offentliggöras efteråt.

– Läkaren kommer att släppa resultaten när undersökningen är klar, säger Sarah Huckabee Sanders.

Kommer Donald Trumps släkt från Sverige? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM