Utrotningshotade tigerarten till Kolmården

Foto: Matt Rourke / TT / NTB Scanpix
Bilden är en genrebild på Amurtigrar.

avMiriam Bratt

NYHETER

För första gången på tio år tar Kolmårdens djurpark in nya tigrar. Nytillskotten består av två honor och två hanar av den utrotningshotade arten Amurtiger, skriver SVT öst.

Nordens största djurpark Kolmården ligger i Norrköpings kommun och huserar mängder av djur. Och numera även en utrotningshotad underart till tigrar.

De har nämligen fått in fyra stycken Amurtigrar, något som är en del av ett internationellt bevarandeprogram för arten. De två honorna och de två hanarna har introducerats för varann på Kolmården och mötet har gått bra enligt djurparkens personal, skriver SVT öst.

Kommer från europeiska djurparker

Nytillskotten har fötts och levt i olika europeiska djurparker innan de nu flyttat till Sverige. Nu senast har de varit i engelska Marwell och franska Besancon.

De Amurtigrar som fortfarande lever i det vilda finns i östra Ryssland och populationen består av ungefär 500 djur. Tigrarna på Kolmården fungerar som en säkerhet för den mycket hotade arten.

Foto: Kolmården
Här anländer tigrarna till Kolmården.

Hotet har minskat

Sedan den svenska djurparken påbörjade programmet för att bevara Amurtigern har statusen för artens hot förändras – från akut hotad till starkt hotad. Det innebär att hotet har minskat.

Kolmårdens insamlingsstiftelse bidrar varje år med pengar för att upprätthålla skydd mot tjuvjakt i de nationalparker som ska fungera som fristad för tigrarna.

Vilka djur är akut utrotningshotade? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM