Rymning från förvaret i Kållered: 14 saknas

14 personer rymde under natten till i dag från Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Mölndal.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och kommer under dagen att vidta nödvändiga åtgärder, säger Torbjörn Nyberg, avdelningschef för förvar hos Migrationsverket.

Personerna är nu efterlysta av polisen.

Det var på natten till fredagen som en av medarbetarna på förvaret i Kållered upptäckte att fönstret i en datasal hade slagits sönder. Efter att en inräkning av de förvarstagna gjorts kunde personalen konstatera att 14 personer hade avvikit, uppger Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Polis tillkallades till förvaret, som sökte igenom närområdet med hund, men ingen av personerna kunde hittas. De är nu efterlysta av polisen.

– Jag känner till att personer avvikit, men har inga ytterligare uppgifter om detta. Polisen deltog kort i sökandet, och resten får Migrationsverket svara på, säger Göran Carlbom, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Förvaret i Kållered är ett av Sveriges största, och vid tillfället för rymningen ska 65 personer ha suttit intagna.

Ett förvar är en låst institution där personer hålls frihetsberövade. Ofta rör det sig om personer som fått beslut om utvisning, men som befaras försöka hålla sig undan. Om en person inte utvisas på grund av brott kan denne sitta i förvar i max tolv månader.

”Ser allvarligt på det inträffade”

Efter händelsen har Migrationsverket stängt av den del av förvaret som de 14 personerna rymde från. I nuläget pågår en utredning om hur händelsen gått till och hur liknande situationer kan förebyggas i framtiden.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Vi kommer under dagen att vidta nödvändiga åtgärder för att återställa lokalerna i Göteborg och fortsätta arbetet för att förbättra skalskydden för förvaren, säger Torbjörn Nyberg.

I början av april kom beskedet att cirka 30 personer som tagits i förvar fått avslag på sina asylansökningar.

”Vi kommer att hungerstrejka tills deportationen stoppas”, skrev då en av de berörda, Ali Hassani, i ett pressmeddelande från den ideella insamlingsorganisationen Hopp till Kabul.

I måndags utvisades tio personer till Afghanistan. I samband med det hölls en demonstration utanför förvaret, vid vilken ett flertal personer greps.

Publisert:

LÄS VIDARE