Gymnasium installerar larm vid skolskjutning – låser in eleverna

En gymnasieskola i Sigtuna installerar ett särskilt larm som ska användas vid skolskjutningar och liknande attentat.

Bland annat kan alla skolans dörrar låsas med ett knapptryck, rapporterar P4 Stockholm.

– Man kan se det som att man räddar liv genom att använda sig av tekniken, säger Andreas Kagg-Stenmalm, säkerhetssamordnare vid Sigtuna kommun till kanalen.

Flera skolor i landet har vidtagit åtgärder för att förbereda sig på en eventuell skolskjutning.

På många håll handlar det om att utbilda skolpersonal, men på Arlandagymnasiet i Sigtuna utanför Stockholm tar man nu hjälp av tekniken för att freda sig mot attentatsmän, rapporterar Sveriges Radio P4.

Låser alla dörrar

Ett särskilt larm finns nu på plats i skolan. Genom ett knapptryck kan samtliga dörrar i skolbyggnaden stängas och låsas automatiskt.

– Man kan se det som att man räddar liv genom att använda sig av tekniken, säger Andreas Kagg-Stenmalm, säkerhetssamordnare vid Sigtuna kommun till kanalen.

Genrebild
Genrebild

Tanken med det så kallade lock-down-systemet är att ge lärare och elever mer tid att gömma sig, genom att begränsa gärningsmannens rörelseyta.

– Det underlättar för elever och skolpersonal att barrikadera sig och ta sig in i låsta utrymmen. Man lägger på flera moment på gärningspersonen och skapar sig mer tid till att fly undan, säger Andreas Kagg-Stenmalm till SR P4.

Rädd att bli inlåst

De två elever som kanalen pratat med är positiva till larmsystemet. Men farhågan finns, att bli inlåst med en eventuell gärningsperson.

– Det kan finnas en viss nackdel, om personen skulle vara i skolan och vi inte kan öppna några dörrar. Tänk, då skulle man vara inlåst med en person och man vet aldrig vad personen skulle vara kapabel till, säger eleven Caroline till P4.

Publisert:

LÄS VIDARE