I domstol efter Torontodådet – motivet oklart

avTT

Foto: Aaron Vincent Elkaim
Avspärrningar runt den vita skåpbilen.
Foto: Aaron Vincent Elkaim
Blommor och hälsningar vid en improviserad minnesplats för offren i Toronto.
Foto: Nathan Denette
En minnesplats där folk kan skriva meddelanden och böner för de som dött eller skadats i Toronto.
Foto: Nathan Denette
Sörjande tänder ljus nära platsen för dådet i Toronto.

Den 25-årige föraren i skåpbilsattacken i Toronto ville dö – men han greps och har nu ställts inför en domstol.

Hans motiv är ännu oklart, och hotnivån i Kanada är oförändrad.

Den misstänkte Alek Minassian bor i Toronto och beskrivs som en tystlåten tekniknörd. Dagen efter attacken framträdde han i en domstol. Minassian anklagas för tio mord och 13 mordförsök.

Tio personer dödades när skåpbilen plöjde fram längs med trottoaren i norra Toronto och fler därtill fördes till sjukhus, flera med väldigt allvarliga skador.

Det är den värsta massakern i Kanada på flera årtionden, men myndigheterna ser i detta läge inget större hot mot landet.

"Kanada står enat"

– Alla kanadensare står enade med Toronto i dag, sade premiärminister Justin Trudeau vid ett framträdande utanför parlamentet i huvudstaden Ottawa, och påpekade att landets invånare inte ska behöva leva i rädsla.

– Vi måste förbli ett land som är öppet och fritt och tryggt i sina värderingar och vi kommer att vara det.

Hotnivån i Kanada ligger på nivån "medel" och det har inte förändrats efter attacken. Det kan ta tid att reda ut gärningsmannens motiv, sade Trudeau.

Låtsades dra vapen

Motivet hade kunnat förbli oklart om det inte hade varit för Torontopolisens kyla. Efter den blodiga, kilometerlånga färden stannade gärningsmannen skåpbilen, klev ur och konfronterades av polis.

En video som publicerats visar hur Minassian upprepade gånger låtsas dra ett vapen mot en polis som står några meter bort.

– Döda mig! skriker den misstänkte.

– Jag bryr mig inte – lägg dig ner! svarar polisen.

Nervkriget slutar med att Minassian lyder och låter sig gripas.

– Det är tydligt att den misstänkte ville bli avrättad. Han sökte ett "självmord via snut", säger det pensionerade polisbefälet Gary Clement.

– I ett sådant läge handlar mycket om muskelminne. Den här killen (polisen) reagerade väldigt moget.

Inga kända kopplingar

Samtidigt som offrens namn börjat offentliggöras växer en samling av blommor och ljus vid brottsplatsen. Det över 500 meter höga tv-tornet – Torontos mest kända byggnad som alltid är upplyst om kvällarna – var samtidigt nedsläckt.

Alek Minassian var "inte en social person, men fullständigt harmlös", minns en tidigare klasskamrat. Även om hans metod i attacken påminner om tidigare terrordåd i Europa och USA uppges 25-åringen i detta läge inte ha några kända kopplingar till terrororganisationer.

Det som är känt är att Minassian hade hyrt den vita skåpbilen som användes i attentatet och att allt tyder på att det var en medveten handling att köra upp på trottoaren i hög fart på ett shoppingstråk med mycket folk.