Parkeringsplatser, motorvägar och toalettgolv – här föds barn när föräldrarna nekas hjälp av sjukvården

avAngelica Öhagen

Publicerad:
Uppdaterad:

De senaste tre åren har flera barn fötts i bilar och på parkeringsplatser efter att föräldrar nekats hjälp av sjukvården.

I ett av fallen dog barnet.

1 av 3 | Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Essingeleden i Stockholm. En av vägarna där kvinnor fött barn efter att ha nekats plats på förlossningskliniker.

 • Födde i snöyran mellan två bilar på sjukhusparkeringen
  Familjen nekades plats på förlossningen på Östra sjukhuset i Göteborg och på Mölndals sjukhus. Strax efter föddes parets son mellan två bilar på sjukhusparkeringen vid Mölndals sjukhus. Det var 6 minusgrader ute.
  – Min man tog emot pojken men sedan blev vi kvar stående så. Vi hade allt vi behövde i bilen men navelsträngen var så kort att min man inte nådde, berättade mamma Anette efter händelsen.

 • ”Höggravid kvinna skickades hem på grund av platsbrist - barnet dog”
  En kvinna i 35-årsåldern nekades plats på Skånes universitetssjukhus, trots att hon hade högt blodtryck, värkar och illamående. Dagen efter när kvinnan kom in till sjukhuset, som planerat, hade förlossningen avbrutits och barnet dött i livmodern. I Lex Maria-anmälan skriver sjukhuset att den bristande möjligheten till inläggning ”påverkade de medicinska besluten”.

 • Nekades plats - födde på badrumsgolvet tio minuter senare
  Enligt anmälan till IVO ringde paret till förlossningen vid Mälarsjukhuset när värkarna var kraftiga och kom med intervaller på två stycken inom loppet av tio minuter. Kvinnan fick rådet att ta några fler Alvedon. Tio minuter senare föddes sonen på badrumsgolvet - men han skrek inte och andades inte. Tack vare kunskaperna från arbetet som djursjukvårdare lyckas mamman frigöra sonens syregångar och rubba liv i honom med hjälp av en handduk.

 • ”Utan byxor eller skor, med navelsträngen hängandes och vår dotter på bröstet får jag kliva ur bilen i snön i minusgrader”
  Emma, 22 födde barn i bilen bara någon vecka efter att BB i Sollefteå stängts. Hon ringde in när värkarna var regelbundna, som de uppmanats, och hänvisades till BB i Örnsköldsvik, 12 mil bort. Emma och sambon Jim hann dock aldrig fram utan förlöste själva dottern i bilen vid vägkanten.

 • ”Födde i baksätet på motorvägen”
  Paret nekades plats på förlossningen i Södertälje när det var dags att föda. De hänvisades till KS i Solna men hann aldrig fram. Kvinnan födde barnet i bilen mitt på Essingeleden - sittande på huk på golvet i baksätet.
  – Det är sjukt att man skickar någon så långt för att föda även om det inte finns platser, sa polisen Linda till Aftonbladet strax efter förlossningen.

 • ”Krystade ut dotterns huvud när jag klev in i taxin”
  Kvinnan som var gravid i vecka 40 ringde förlossningen när värkarna började bli starka. Enligt barnmorskan på förlossningskliniken i Västerås var dock inte värkarna tillräckligt starka. Efter ny kontakt, och ännu starkare värkar, fick kvinnan rådet att ringa en taxi. Barnmorskan tyckte till skillnad från kvinnan inte att det fanns behov av ambulans. På väg in i taxin krystade kvinnan ut sin dotters huvud och födde sedan barnet i taxin.

 • ”Nekades förlossning i sex städer”
  Paret väntade tvillingar och ringde förlossningen i Hudiksvall när vattnet gick två månader för tidigt. Men där var det fullt. Ambulans tillkallades för att köra till förlossningen i Gävle. Men där var det också fullt. Det var det även i Falun, Västerås, Uppsala, Hudiksvall och Sundsvall. När mamman hade två minuter mellan värkarna beslutade ambulanspersonalen att köra in till Gävle sjukhus i alla fall. Där visade det sig att en av tvillingarna låg fel och mamman fick sövas ner och barnen tas ut genom kejsarsnitt.

KÄLLA: Anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Publicerad: