Oppositionen säger nej till fler pappamånader

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Förslaget om att utöka månaderna som inte får överlåtas av föräldrarna i föräldraförsäkringen till fem har inget stöd i riksdagen.

Samtliga borgerliga partier och Sverigedemokraterna säger nej.

– Det är väldigt mycket att gå från nuvarande tre månader till fem månader. Det är ju förskräckligt, säger Centerpartiets talesperson Solveig Zander.

Förslaget om att fem månader i föräldraförsäkringen reserveras för vardera förälder som regeringen presenterade under måndagen har inte stöd i riksdagen. Detta då oppositionen nu säger nej.

Moderaternas talesperson Johan Forssell säger att man är positiva till vissa delar i förslagen, som att man vill öka flexibiliteten i försäkringen.

– Men vi är kritiska till att öka från tre till fem månader. Det kommer vi inte att stödja. Nu har man ju nyss utökat från två till tre. Det rimliga hade väl varit att man låtit det sätta sig och utvärderat det, säger han till TT.

Även Centern är skeptiska.

– Det är väldigt mycket att gå från nuvarande tre månader till fem månader. Det är ju förskräckligt. Vi vill ju helst att man inte öronmärker alls, även om vi inte tänker riva upp de tre månader som är i dag om vi skulle komma till makten, men att gå till fem månader är ju otroligt, säger talespersonen Solveig Zander och fortsätter:

”Ökar inte jämställdheten”

– Det ökar ju inte jämställdheten, tvärtom. Det kommer bara leda till att fler dagar inte tas ut, säger Zander, som inte tror att det finns någon majoritet för förslaget i riksdagen.

Liberalerna var de som drev fram de så kallade pappamånaderna, som i dag är tre. Men nu säger partiet nej.

– Vi har varit pådrivande för en jämställd föräldraförsäkring och införande av de tre månaderna, men vi konstaterade på vårt senaste landsmöte att det går för långsamt. Vi föreslår därför en helt ny modell, där man får 100 procent i ersättning under ett år och då ska det vara uttaget innan barnet fyller två år. Allt ska vara uttaget innan sju år, säger partisekreteraren Maria Arnholm (L) till TT.

”Totalt verklighetsfrånvänt”

Framför allt vill Liberalerna komma bort ifrån att föräldrar drar ut på föräldraförsäkringen för länge, vilket allt som oftast innebär att kvinnor blir borta för längre från arbetsmarknaden och släpar efter i lön och pension.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är emot att man reserverar några månader över huvud taget.

– Vi vill öka flexibiliteten i föräldraförsäkringen, som faktiskt gör det möjligt för föräldrar att få livet att gå ihop. Problemet är att det finns begränsningar i flexibiliteten i dag som drabbar papporna, som påverkar deras möjligheter att ta ut dagar på samma flexibla sätt som mammorna, säger Kristdemokraternas talesperson Emma Henriksson till TT.

– Vi är inte alls förtjusta i det, vi är ju även emot de nuvarande tre månaderna och det här är ju ännu värre. Jag skulle säga att det är totalt verklighetsfrånvänt, säger SD:s talesperson Julia Kronlid (SD).

Publicerad:

LÄS VIDARE