”Vi behöver vara tydliga med vad som gäller i Sverige”

avKerstin Weigl

NYHETER

Justitieminister Morgan Johansson har följt Aftonbladets granskning av gruppvåldtäkter.

– Det är mycket man reagerat på. En sak är att de som har begått de här våldtäkterna verkar ha varit fullständigt likgiltiga inför hur de påverkat brottsoffren, säger han.

Det är på ministerns förslag vi möts utanför Rosenbad. Han vill kommentera granskningen och prata om den nya strängare sexualbrottslagen som innebär krav på samtycke och skärpning av straffen från fyra till fem års fängelse för grov våldtäkt.

1 av 2 | Foto: Anna Tärnhuvud
Morgan Johansson tror att den nya strängare sexualbrottslagen kan fungera förebyggande.

– Vi kommer från första juli i år ha den strängaste sexualbrottslagstiftningen som Sverige någonsin haft.

Menar du att en samtyckeslagstiftning kommer avhålla de här oftast tonåriga gärningsmännen från att begå gruppvåldtäkt?

– Jag tror det har en väldigt viktig förebyggande effekt gentemot män och pojkar i allmänhet, men också i förhållande till den här gruppen. Det sänder ett viktigt budskap som ska sitta i ryggmärgen på alla pojkar och män i Sveriges land, nämligen det att sexualitet bygger på frivillighet och har du inte försäkrat dig om att den du tänker ha sex med är med på det, ja, då ska du avstå.

Svängt i frågan om gärningsmäns bakgrund

Brå, Brottsförebyggande rådet har öppnat för att göra en ny kriminologisk studie av gärningsmäns bakgrund. Även justitieministern har svängt.

– I går sa Brå att de är beredda att göra det, och det är klart, då ska vi se om det kommer fram några nya slutsatser, och då kan det naturligtvis vara av intresse.

Han säger även att Aftonbladetgranskningen, som avslöjar att gärningsmännen är unga och till stor del utlandsfödda, tyder på att mer information behövs.

– Man behöver vara ännu tydligare i budskap som går ut till ungdomar generellt, men kanske också speciellt till den här gruppen om vad som gäller i Sverige.

Efterlyser mer kunskap

Gruppvåldtäkter är inte ett juridiskt begrepp, har ingen brottskod och därför finns inte statistik. Morgan Johansson efterlyser mer kunskap.

– Jag ser gärna att det forskas mer på just den typen av sexuella övergrepp. Jag utgår från att forskarsamhället tar sig an den uppgiften.  

Aftonbladet granskar gruppvåldtäkterna: Avslöjar en annan bild av brotten 01:51