Källa: Signal om stundande frigivning av Maru

avTT

Foto: Henrik Montgomery/TT
Bilden är från en manifestation i Stockholm 2016 till stöd för Fikru Maru. Arkivbild.

Sverige har, erfar TT, fått signaler från Etiopien om att hjärtläkaren Fikru Maru kommer att friges ur fängelset. Samtal har hållits mellan utrikesminister Margot Wallström och hennes etiopiske motsvarighet.

Utrikesdepartementet har ännu inte fått några garantier om att Fikru Maru verkligen kommer att friges från fängelset i Addis Abeba. Men signalerna som nått UD under de senaste dygnen är de mest positiva sedan Maru greps i Etiopien för snart fem år sedan, säger en källa på UD.

– De signaler vi har fått under de senaste två dygnen är oerhört positiva. Så positiva signaler har vi inte fått sedan han åkte dit. Vi har väldigt försiktiga med att ta ut något i förskott, men nu har vi skäl att tro att det är saker på gång, säger källan.

– Vi har goda skäl att tro att Fikru Maru förhoppningsvis snart ska slippa sitta i etiopiskt fängelse.

Advokaten: Ingen information

Samtalen mellan Sverige och Etiopien gick in i ett mer offensivt skede i höstas. Under den senaste veckan har utrikesminister Margot Wallström haft intensiva kontakter med Etiopiens utrikesminister för att diskutera frågan, enligt källan.

– Vi har krävt att man ska komma till ett slut i det här fallet och att ärendet inte skjuts upp. Det har varit ett mycket tydligt politiskt budskap, säger källan.

– Vi har kommit till en punkt där de känner att detta är ett större problem och kanske lite jobbigt för dem att vi ligger på.

Fikru Marus advokat Hans Bagner vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag har tyvärr inte någon information och kan inte spekulera. Vi avvaktar och ser vad som kommer att hända, säger Bagner.

Fängslad sedan 2013

Fikru Maru har suttit fängslad i snart fem år. Uppgifterna om den senaste utvecklingen i fallet kommer dagen efter det att Fikru Maru frikänts från anklagelser om terrorbrott. Anklagelsen kom sedan han anklagats för att ligga bakom ett upplopp i fängelset han hölls i under tiden som han misstänktes för mutbrott.

Rättegången om mutbrott inleddes förra året men sköts upp vid flera tillfällen då flera av åklagarens vittnen inte dök upp vid förhandlingarna.

Domstolsförhandlingarna avslutades den 26 januari.