Avgörande hamnstad i Jemen under attack

TT-Reuters

Publicerad 2018-06-13

Huthirebeller i al-Hudaydah. Arkivbild.

Regeringsstyrkor stödda av den saudiskledda alliansen har inlett ett anfall mot hamnstaden al-Hudaydah i Jemen.

Trots striderna försöker FN in i det sista leverera nödleveranser till staden. Och FN:s säkerhetsråd samlas till möte med anledning av offensiven.

Anfallet riktades inledningsvis mot stadens flygplats och det inleddes efter det att regeringsstyrkan fått klartecken från den militärallians som leds av Saudiarabien.

"Vi är i ständig kontakt med alla parter för att förhandla fram lösningar för al-Hudaydah för att ta upp politiska, humanitära och säkerhetsrelaterade frågor som rör alla berörda parter", säger FN:s Jemensändebud Martin Griffiths i ett uttalande.

Trots att den saudiskledda alliansen beskjuter staden med granater och utför flygangrepp fortsätter FN tills vidare att leverera mat och nödleveranser via hamnen.

Många döda

Slaget om al-Hudaydah (Hodeidah) spås bli det största sedan kriget i Jemen inleddes för över tre år sedan. I helgen rasade kriget bara några mil utanför stadens utkanter. Minst 22 Huthirebeller och tre regeringstrogna soldater har dödats i onsdagens strider, enligt sjukvårdskällor.

Minst fyra soldater från Förenade arabemiraten (UAE) – som ingår i den saudiskledda alliansen – har dödats i angreppet mot hamnstaden uppger UAE:s militär.

Storbritannien har begärt ett möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av offensiven. Mötet som hålls bakom stängda dörrar är det andra den här veckan som tar upp situationen i Jemen.

Miljoner behöver hjälp

Huthirebellerna tog kontroll över staden 2014 och den saudiskledda alliansen hävdar att de använder al-Hudaydah för att smuggla iransktillverkade vapen in i Jemen, för att sedan exempelvis skjuta robotar mot Saudiarabiens huvudstad Riyad. Anklagelserna avfärdas kategoriskt av såväl Huthirebellerna som Teheran.

FN-chefen António Guterres har gjort intensiva försök att förhindra ett stort slag om al-Hudaydah. Tusentals liv är i fara enligt FN. Staden är landets kommersiella hjärta och över 70 procent av landets import, mat och biståndsleveranser passerar dess hamn.

Över 22 miljoner människor i Jemen är i behov av någon form av hjälp, enligt FN.