Nytt centrum med donationer i fokus

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
En ny enhet på Socialstyrelsen ska öka antalet donerade organ.

avTT

NYHETER

En ny enhet på Socialstyrelsen ska öka antalet donerade organ. Bristen på organ är stor, men det finns flera olika sätt att göra din donationsvilja känd.

Socialstyrelsen inviger nu "Nationellt donationscentrum" som från och med fredag finns inrättat på myndigheten. Syftet är att få till en nationell samordning för att på så vis öka antalet organdonationer.

"Vi har redan ett etablerat nätverk med regioner och landsting vad gäller donationsfrågor och ser nu fram emot ett fortsatt gott samarbete", säger Agneta Holmström, chef för den nyinrättade enheten, i ett pressmeddelande.

Antalet organdonatorer har ökat de senaste åren, från 118 donatorer år 2010 till 188 förra året. Men detta antal räcker inte på långa vägar för att fylla det behov som finns. Vid årsskiftet stod svenska patienter i kö för fler än 800 organ.

Enligt en ny förordning som nyligen trädde i kraft får behörig vårdpersonal ta del av uppgifter i donationsregistret om en av två förutsättningar har uppfyllts. Dels efter att det fastställts att en person avlidit, dels om en läkare bedömt att en persons liv inte går att rädda.

"Det ger möjlighet för vården och närstående att tidigare få kännedom om en patients donationsvilja", säger Agneta Holmström.

Satsningen kommer av att regeringen i våras gav Socialstyrelsen i uppdrag att stärka myndighetens arbete med frågor som rör donation och transplantation.