Svenske Trita blev måltavla för hemlig spionkampanj

Medarbetare till Donald Trump anlitade den ökända israeliska spionfirman Black Cube för att smutskasta personer som stödjer Iranavtalet.

En av dem som blev måltavla för kampanjen är den svensk-iranske författaren och tidigare Obama-rådgivaren Trita Parsi.

– Det är chockerande, säger Parsi till Aftonbladet.

Black Cube har tidigare jobbat för Hollywood-producenten Harvey Weinstein, i syfte att smutskasta hans offer.

I dag ska Donald Trump meddela om USA ska lämna eller stanna kvar i det så kallade Iran-avtalet.

Donald Trump har kallat överenskommelsen för ”det värsta han sett” men har hittills valt att stanna kvar.

Avtalet, som slöts 2015, har väckt en infekterad debatt i USA. Men samtidigt som ordkriget har rasat i kongressen och medier har en hemlig spionkampanj pågått i kulisserna.

Trita Parsi
Trita Parsi

För ett par månader sedan fick Trita Parsi, en svensk-iransk författare och statsvetare, ett mejl från en person som presenterade sig som journalist.

Förfrågningar från journalister är Parsi van vid – och de två bestämde en tid för en telefonintervju.

– Jag får massor av förfrågningar om Iran och det var inget misstänkt med det. Det var en ganska ordinär intervju till en början, med frågor jag svarat på hundratals gånger. Men sedan blev han ganska pushig, berättar Trita Parsi för Aftonbladet.

Journalisten började enligt Parsi insinuera att personer inom Obama-administrationen skulle haft ett ekonomiskt egenintresse av att få igenom avtalet med Iran. Han ville att Parsi skulle bekräfta det.

– Det kunde jag så klart inte. Jag har inte sett några som helst bevis för det. Tvärtom var jag personligen av åsikten att administrationen borde försöka engagera det amerikanska näringslivet i avtalet, men det fanns inget intresse för det, säger han.

Sedan hörde han inget mer. Tills Ronan Farrow, profilerad reporter på tidningen New Yorker, ringde upp. Farrow läste upp en transkriberad version av Parsis samtal med journalisten. Han berättade att han jobbade på en story om Black Cube, ett spionföretag grundat av personer med bakgrund inom den israeliska militären och underättelsetjänsten, inklusive Mossad.

– Det var ganska chockerande. Han sa att ”journalisten” i själva verket var anlitad av Black Cube och att han försökt få mig att säga saker som kunde skada Iran-avtalet eller personer som arbetade för att förhandla fram det, säger Parsi.

Enligt New Yorker och den brittiska tidningen Observer hade Black Cube i sin tur anlitats av personer inom Donald Trumps administration. Källor till Observer hävdar att Trumps medarbetare kontaktade Black Cube efter att Trump träffat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Israel förra året.

– Idén var att Trumps medarbetare skulle misskreditera de som förespråkat Iran-avtalet, vilket skulle göra det lättare (för Trump) att dra sig ur det, säger Observers uppgiftslämnare.

Ska vidta åtgärder

Trita Parsi är grundare av det nationella iransk-amerikanska rådet National Iranian American Council. Han agerade också informell rådgivare till Obama-administrationen när avtalet förhandlades fram och förekommer ofta i både amerikansk och svensk media.

– Vi som försökt få en fredlig lösning på konflikten med Iran har blivit attackerade under lång tid, man har försökt underminera oss. Men det här är en nivå över det – och förmodligen inte lagligt, säger Parsi.

Parsi, som just nu ”tittar på legala åtgärder” mot Black Cube, var dock inte den enda som var måltavla för Black Cube.

Ben Rhodes och Barack Obama
Ben Rhodes och Barack Obama

Två av Barack Obamas viktigaste utrikespolitiska medarbetare, Ben Rhodes och Colin Kahl, har också utsatts, enligt New Yorker. I juni förra året fick Ann Norris, gift med Ben Rhodes, ett mejl från en kvinna som uppgav att hon var producent för en kommande film som handlade om geopolitiska konflikter. ”Producenten” frågade om Norris ville agera rådgivare till manusförfattarna.

Norris, som själv jobbat på det amerikanska utrikesdepartementet, svarade aldrig på mejlet. Men producenten fanns inte på riktigt. Hennes LinkedIn-sida raderades strax efter att New Yorker började ställa frågor.

Enligt New Yorker hade mejlen skickats av agenter från Black Cube. Syftet ska även här ha varit att samla information som kunde användas emot Rhodes. Även hustrun till Colin Kahl, en annan Obama-rådgivare som också var en stark förespråkare för Iran-avtalet, fick liknande mejl-propåer.

Anlitades av Weinstein

Metoderna med falska mejl och identiteter känns igen från andra uppdrag som Black Cube åtagit sig.

När Hollywood-producenten Harvey Weinstein insåg att en rad kvinnor skulle träda fram och vittna om hans sexbrott vände sig Weinstein till just Black Cube. Och de satte igång att jobba.

Vid inte mindre än fyra tillfällen träffade skådespelerskan Rose McGowan, som senare öppet skulle anklaga Weinstein för våldtäkt, en person som utgav sig för att vara en kvinnorättsaktivist som ville hjälpa McGowan. Men i själva verket var kvinnan anlitad av Black Cube, som också spelade in samtalen.

Samma agent stämde också träff med journalister som fått nys om Weinsteins våldtäkter, för att försöka få reda på vilka av hans offer som talade med pressen.

”Lösningar utanför boxen”

På sin hemsida skriver Black Cube, som har kontor i Tel Aviv, London och Paris, att ”lösningar utanför boxen” är ett av företagets signum. Bolaget har varit i blåsväder tidigare, år 2016 anklagades två av dess anställda för att ha spionerat på en anti-korruptionstjänsteman i Rumänien.

Black Cube har nu bett om ursäkt för sitt arbete för Weinstein. De nekar dock till uppgifterna om att ha jobbat med Iran-avtalet.

I dag klockan 14.00 lokal tid, klockan 20 svensk tid, ger Trump besked om avtalets framtid.

Smutskastningskampanjen mot arkitekterna bakom det verkar dock ha misslyckats.

– Trump hade hoppats att Benjamin Netanyahus presentation om att Iran fuskade med avtalet skulle få större genomslag och att det skulle ses som nödvändigt att dra sig ur det. Men Netanyahu kunde knappast övertyga någon. Och samtidigt har det här med Black Cube kommit ut, att man försöker med den här typen av metoder. Jag hoppas att den amerikanska kongressen tycker det är värdefullt att utreda, säger Trita Parsi.

Publisert:

LÄS VIDARE