Han är mannen som får Trump att se rött

NYHETER

OSLO. Han är CNN-stjärnan som retar gallfeber på Donald Trump.

Nu berättar Jim Acosta, 47, för Aftonbladet om hur det känns att kallas ”fake news” inför hela världen – och om sin rädsla för ett attentat i USA.

– Jag är orolig för att ett gift har injicerats i vårt politiska blodomlopp, säger han.

Nyhetskanalen CNN:s politiska stjärnreporter – och tillika Donald Trumps kanske största hatobjekt i journalistkåren – fylls av den fasansfulla känslan av att vara på fel plats vid fel tid.

Jim Acosta är på blixtbesök i Oslo och har haft mobilen avstängd under fyrtiofem minuter i samband med en konferens, bara för att komma ut och upptäcka att han missat dagens stora Trumpnyhet, att presidenten oväntat ställer in toppmötet med den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-un.

Acosta växlar några blixtsnabba ord med sin influgne assistent. Tar upp telefonen, går in på den amerikanske presidentens Twitter-konto och konstaterar att han stavat diktatorns namn fel.

– Å andra sidan stavade han Melanias namn fel också…

Han vänder sig mot mig, får en lättare ton.

– Du förstår, det är det här som gör det fascinerande att följa president Trump. Den här dokusåpa-showen som är hans presidentskap tar aldrig slut.

Foto: ANNTAR / Aftonbladet 85705

”Folkets fiende”

Den 47-årige trebarnspappan, vars pappa kom som flykting från Kuba, blir på skämtsamt humör framför fotografen. Njuter av de oväntade nordiska sommarvärmen.

– Ser jag bra ut? Jag vill inte se svettig ut…

Jo, Jim Acosta är tv-mässigt bildskön, som om han just klivit ut genom rutan. Men allvaret finns bara en skrapning under den polerade ytan.

USA leds av en president med starkt auktoritära drag. Som omväxlande kallar journalister “världens mest ohederliga människor”, “folkets fiende”, “lögnare”, “tjuvar” och “avskum”.

Varje dag utkämpas ett öppet ordkrig om sanningen. Och Jim Acosta är en ständig måltavla.

Ingen annan amerikansk mediekanal väcker presidentens ilska som CNN. Och ingen annan reporter har samma förmåga att reta gallfeber på honom som Acosta.

Foto: YURI GRIPAS

Utslängd ur Vita huset

Trump har gång på gång attackerat Jim Acosta i hans yrkesroll. Kallat honom ”galen journalist” och ”fake news” och bestraffat honom genom att ha slänga ut honom från Ovala kontoret.

Det finns de som påstår att mannen framför mig är Vita husets mest hatade journalist. Själv säger han att han hoppas att det inte stämmer.

– Det här presidentskapet liknar inget jag sett under min livstid. En amerikansk president som jagar den fria pressen, som jagar enskilda nyhetsreportrar. Jag trycker tillbaka på sätt som kanske upprör dem, som gör dem arga, men jag kommer inte att sluta göra det jag gör eller låta mig störas, säger Jim Acosta.

I tv tycks han vara ständigt på hugget, lika energisk som stryktålig, beredd att skrika ut sina frågor i pressrummet om han inte får ordet.

Men hur känns det, på ett mänskligt plan, att bli stämplad som ”galen” av USA:s president?

– Lyssna, de kommer att kalla oss alla möjliga namn. Det stoppar oss inte. Jag tänker inte på vad makthavarna tycker om oss, utan folk därhemma. Och de vill att vi ställer frågor. De vill ha svar, säger Jim Acosta.

Mer än någonsin på spel

President Trump verkar ha ett särskilt problem med dig. Vad beror det på?

– Helt ärligt vet jag inte. Kanske kommer det från då han och jag bråkade på presskonferensen i januari 2017 (reds. anm. den första som hölls efter Donald Trump vunnit valet). Vi rapporterade om huruvida ryssarna hade blandat sig i valet. Han kallade uppgifterna “fake news”, men de visade sig vara högst riktiga.

Assistenten ger då och då diskreta råd och frågar när och hur intervjun ska publiceras. För Vita husets journalister står trovärdigheten ständigt på spel. Ett enda felsteg, en glidning på en formulering, en otydlighet, kan vändas emot dem i nya ”fake news”-attacker.

Under påskhelgen hade presidenten traditionsenligt bjudit in en grupp amerikanska barn till Vita husets gräsmatta. Medan Trump målade tillsammans med barnen passade Acosta på att ropa ut en fråga hur det skulle gå för de hundratusentals andra barnen, till papperslösa immigranter, som nu riskerar deportation.

– Borde de oroa sig för vad som ska hända dem?

Foto: ANNTAR / Aftonbladet 85705

Fruktar våld

Något som genast ledde till anklagelser mot honom som person i Trumpvänliga medier och bloggar.

Jim Acosta fruktar att en galen Trump-anhängare för eller senare kommer att ta presidentens ord om medierna på allvar och ta till våld.

– Jag får själv ofta ta emot hot, precis som mina kollegor. Det finns personer som är instabila, inte alla Trump-anhängare så klart, men någon kan ta det bokstavligt. Och den dagen, då en journalist skadas, blir vi något mindre än USA. Då ansluter vi oss till en grupp av länder runt världen där journalister hotas och skadas. Det är inte den kategorin vi vill befinna oss i. Presidenten har rätt att säga vad han vill, men om en journalist skadas kommer han att ställas till svars.

Är du rädd för att det kommer att ske?

– Jag har varit på kampanjmöten då han har kallat oss saker och det har varit fem-, sextusen människor där som har skrikit mot oss. Jag tror inte att det är hälsosamt för demokratin. Jag är orolig för att ett gift har injicerats i vårt politiska blodomlopp. Jag hoppas vi slipper att se det, men ju mer han använder den här typen av retorik, desto större blir risken.

Acosta följde Donald Trump under hela hans presidentvalskampanj. Han säger att han reagerade på Trumps retorik redan första dagen, då han lanserade sin kandidatur.

Foto: ANNTAR / Aftonbladet 85705

”Historien på vår sida”

– Han beskrev mexikanska immigranter som våldtäktsmän och kriminella. Det oroade mig. Vi hade inte haft presidentkandidater i den politiska mittfåran som ställt en grupp mot en annan tidigare.

Tycker du att de andra journalisterna i Vita huset gör sitt jobb?

– Ja. Det är mycket uppmärksamhet på mig, men det finns andra reportrar som ställer väldigt bra, hårda frågor. Dagar när jag inte får ordet för att de är förbannade på mig eller CNN känner jag mig trygg med mina kollegor. Det har varit fint att se. Det här är en gyllene tid för journalistiken i USA.

Hur tror du att vi kommer att se tillbaka på den här perioden i amerikansk historia om tio eller tjugo år?

– Jag tror att folk kommer att se alla misstag som gjordes i Vita huset. När du har en pressekreterare som säger, bokstavligen, att detta är den största publiken på en installation någonsin och du har bilder som visar att det inte stämmer... det kommer inte att stå sig bra i framtiden. Folk kommer att blicka tillbaka och säga: herregud, jag kan inte förstå att det där hände. Och jag tror att folk kommer att se CNN och andra journalister i världen och säga: det var bra att de höll emot. Det var bra att de gjorde sitt jobb. Så jag tror att historien kommer att vara på vår sida, säger Jim Acosta.

Tre rubriker - 27 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM