Lord, 42, utslängd från Facebook – på grund av sitt namn

avBabs Drougge

NYHETER

Trots att Lord Ulf Henrik Holmberg inte bryter mot några regler är han just nu helt utestängd från Facebook – på grund av sitt namn.

Diskriminering, tycker han.

– Jag får ju inte använda det namnet jag faktiskt heter, säger Lord Ulf Henrik.

Facebook är noga med att användarna heter sitt riktiga namn på plattformen. En regel som Lord Ulf Henrik Holmberg, 42, från Staffanstorp mer än gärna vill följa.

– Det står ju faktiskt i deras regler att man ska använda det namnet man använder privat. Jag kallas för Lorden av de som känner mig och de som inte känner mig kallar mig för Lord Ulf Henrik, så det är det namnet jag använder, säger Lord Ulf Henrik.

Han har hittills hetat Henrik Holmberg på Facebook, men tyckte nu att det var hög tid att uppdatera till sitt fullständiga namn enligt folkbokföringen. Facebook ville då att han skulle bekräfta sin identitet med ID, vilket han gjorde. Ett par dagar senare gick nämnändringen igenom.

Moment 22

När Lord Ulf Henrik skulle logga in på plattformen på måndagsmorgonen möttes han dock av ett felmeddelande. Namnet, som Facebook själva hjälpt till att ändra till, är förbjudet.

1 av 2 | Foto: Faksimil Facebook

Lord Ulf Henrik får inte logga in förrän han byter sitt namn.

– Just nu kan jag inte kontakta supporten heller, för då måste man ju logga in och det kan jag ju inte för jag har fel namn. Det är ett moment 22, säger Lord Ulf Henrik.

Får inte ha titel i namnet

Enligt Facebooks regler får man inte ha med titlar i namnet, vilket plattformen troligtvis tolkar hans förnamn som. Att Facebook inte låter honom ha sitt fullständiga namn tycker Lord Ulf Henrik är diskriminering.

– Det är det ju, för jag får ju inte använda det namnet jag faktiskt heter. Jag bryter ju inte mot någon av deras namnregler utan det är ju mitt namn, säger Lord Ulf Henrik.

I Sverige finns totalt 103 personer som heter Lord i förnamn, varav 34 har det som tilltalsnamn. Lord Ulf Henrik tycker att Facebook borde se över sitt regelverk.

– Regeln är väl bra i grunden, att inte alla ska kunna använda det som en plojtitel. Men för oss som faktiskt heter det blir det en idiotgrej. De borde kunna göra ett undantag, för vi är ju ändå ett par stycken som heter Lord i Sverige.

Aftonbladet söker Facebook för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook