Advokatens hårda kritik mot polisen: ”Otroligt arrogant”

avMalin Nilsson

Anna Spång-Lyng, 32, hittades död på gården utanför Falkenberg.

Nu har polisen beslutat att lägga ner utredningen – igen.

Samtidigt framkommer uppgifter om att polisen slängt viktigt bevismaterial och medvetet undvikit att hålla vissa förhör.

Utredningen om Anna Spång-Lyngs död har återigen lagts ner.

– Det här ärendet är ett direkt fel utifrån arkivbestämmelserna. Det är ett oreparerbart fel. Det ger i slutändan konsekvenser att man inte kommer nära en lösning eller svar för vad som har hänt, säger familjens målsägarbiträde Anton Strand till Aftonbladet.

Polisen slängde bevismaterial

Förundersökningen om mord öppnades upp återigen efter kritik framkommit i Veckans Brott i oktober i fjol. Efter 55 nya förhör och förtydliganden från Rättsmedicinalverket har polisen bedömt att det dödande fallet från taket med stor sannolikhet var en olyckshändelse. Detta skriver polisen på deras hemsida.

Samtidigt framkommer nya uppgifter om att polisen har slängt bevismaterial från den första utredningen, vilket SVT var först att rapportera om. Det är familjens målsägarbiträde som först har fått uppgiften från Falkenberg och som sedan har bekräftats av polismyndigheten i Göteborg som tog över fallet.

Bland det påstådda bevismaterialet ska det ha funnits nagelskrap från Anna, cigarettfimpar och en planka som låg på Anna när hon hittades.

Tekniska spår skickades inte på analys

Det var tidigt under morgonen den 5 oktober 2016 som 32-åriga Anna Spång-Lyng hittades död på en gård utanför Falkenberg.

Polisen spärrade av ett större område kring gården som undersöktes av tekniker. Redan samma dag var polisen beredda att stryka misstanke om mord trots en rad märkliga omständigheter.

Omständigheter som framkom först när Veckans Brott i oktober 2017 tog upp fallet. Då framkom bland annat att inga tekniska spår hade skickats på analys och bara en person förhördes.

Enligt familjen hittades Anna blodig i ansiktet, med ytterkläder på sig och barfota. Familjen har även ställt sig undrande till varför höjdrädda Anna var uppe på taket – en fråga de aldrig lär få svar på.

Fanns en hotbild

Det har funnits uppgifter om en hotbild mot Anna. En uppfattning som familjen delade.

– Hon var rädd, och det hade hon varit tidigare också, sa hennes mamma Git Spång i Veckans Brott.

Enligt Anton Strand har polisen ignorerat uppgiften.

– Vår uppfattning är att det har funnits flera olika motivbilder som det har funnits anledning för polisen att jobba utifrån, säger Anton Strand.

Höll inte alla förhör

Bara några dagar efter Anna hittats död framkom uppgifter om att ett barn kan ha sett något betydande för utredningen.

– Man lät bli bara att förhöra barnet bara för att man saknade en barnutredare. Eftersom jag är utbildad på polishögskolan i just barnförhör kom jag med olika förslag på utredare, men det var inte inte intressant utan jag möttes av en otroligt arrogant och ointresserad förundersökningsledare, säger Anton Strand.

”Fullständigt alarmerande”

På senare år har Hallandspolisen fått hård kritik för att avfärda dödsfall som olyckor och inte öppnat upp en mordutredning. Anna Spång-Lyng-fallet är med andra ord inte ensamt.

16-årige Albin Einarsens död, som hittades i en bäck i Halmstad 2014, avskrevs först som en olycka och när Robin Nilsson hittades död i ett traktorspår i Ullared 2016 inledde polisen inte ens en brottsplatsutredning, för att nämna några.

Anton Strand säger att han, med sin 20 år långa erfarenhet aldrig har sett något värre än Anna Spång-Lyngs fall.

– Det är fullständigt alarmerande när utredande myndigheter inte gör polisiärt arbete, säger Anton Strand.

– Som anhörig till ett oförklarligt dödsfall ska man kunna förvänta sig att polisen gör vad de kan för att utreda vad som har hänt. Det är viktigt för polisens förtroende och för de enskilda efterlevande, och detta har man inte levt upp till.

Anton Strand anser att Falkenbergspolisen har begått tjänstefel och kommer tala vidare med familjen om hur de kommer att gå vidare.

Dagens tre rubriker 17 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott