Dom efter utnämning av ”Årets fuckgirl”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En elev utnämndes till "Årets fuckgirl" på en skolbal i Skåne i maj. I dag kommer domen mot den 19-årige skolkamrat som står åtalad för grovt förtal. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
En elev utnämndes till "Årets fuckgirl" på en skolbal i Skåne i maj. I dag kommer domen mot den 19-årige skolkamrat som står åtalad för grovt förtal. Arkivbild.

Kvinnan utnämndes till ”Årets fuckgirl” på en skolbal i Skåne i maj. Och i dag kommer domen mot den 19-årige skolkamrat som står åtalad för grovt förtal.

Ur motiveringen hördes bland annat: "Du kan varken räkna på fingrar eller tår hur många saker som glidit in mellan dina lår."

Kvinnan som tog emot utnämningen kallades fram inför omkring 400 elever, och hon fick även ta på sig ett band där den tilldelade titeln stod skriven.

Den 19-årige skolkamrat som läste upp motiveringen, och nekar till brott, åtalades i oktober för grovt förtal. I polisförhör säger den misstänkte mannen att han var onykter vid uppläsningen, men också att utnämningen "Årets fuckgirl" är opassande.

Inte kränkande

Samtidigt förklarade 19-åringen under rättegången att det inte är något kränkande att utses till "Årets fuckgirl" då man strax före delade ut pris till "Årets fuckboy". Eleven som fick den utnämningen ska, enligt skolans rektor, ha sett det som en merit och inte velat polisanmäla händelsen.

Att den kvinnliga och den manliga studenten reagerade olika förvånar inte folkhälsovetaren Katja Gillander Gådin. När en kille har många sexuella partners får de höra att de är kungar eller "players" – tjejer riskerar däremot att stämplas som horor och slampor, enligt Gillander Gådin, professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Toppen av isberget

– Som tjej blir du stigmatiserad och ständigt kontrollerad. Och det som skedde i Malmö är med stor sannolikhet inte en isolerad händelse utan snarare toppen av isberget av en i övrigt sexistisk kultur i skolan och i andra ungdomsmiljöer, sade Katja Gillander Gådin till TT i samband med åtalet.

Åklagaren ser särskilt allvarligt på händelsen eftersom den upplästa motiveringen innehåller integritetskränkande uppgifter av sexuell art, och hon yrkar på att den åtalade döms till dagsböter för grovt förtal. Eleven kräver ett skadestånd på 10 000 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE