Göran, 55, skjuter ner sin julgran – med hagelgevär

avMalin Wigen

Det är viktigt att hålla på traditionerna när det kommer till införskaffandet av julgran, i alla fall för Göran Granström. Sedan 37 år har han skjutit ned sin gran, med sitt hagelgevär, skriver SVT Västerbotten.

– Det är mycket roligare med hagelgeväret. Det är helt klart, säger han till Aftonbladet.

Göran Granström, 55, är en jägare från Vännäs i Västerbotten. Som en årlig tradition i juletider skjuter han ned sin gran – i stället för att använda sig av yxa.

– Det började redan när jag var ung, framför allt gillade exempelvis min farbror att skjuta olika grejer, att skjuta gran gjorde man redan då.

När han var 18 år, för 37 år sedan, fick han sitt första hagelgevär, vilket SVT skrivit om.

– Då var det självklart att jag skulle skjuta min egen julgran, det var helt klart. Det har fortsatt sedan dess också.

Enligt honom är det ofta i samband med jakt som han kan få span på en gran.

– Många gånger är man ute strax före jul och jagar hare. Och då har man inte med sig någon yxa utan man har med sig hagelgeväret. När man går i skogen så ser man ofta fina granar och då passar man helt enkelt på att ta en med hagelgeväret. Kommer man inte hem med en hare så så kommer man hem med en julgran i alla fall.

”Är hemskt enkelt”

Ofta brukar det bli två granar – en inför adventshelgen och en kvällen innan, eller på, självaste julafton. Och i år var det inget undantag, på lördagen införskaffade han sig årets adventsgran, med sitt hagelgevär i vanlig ordning.

– Det är hemskt enkelt, alla som har gått jägarexamen kan hantera sina vapen och då är det inga problem att skjuta av en julgran. Det är ganska vanligt att göra så, bland jägarna jag känner.

Det har dock varit några få undantag då han tagit till sågen.

– Men det är bra mycket roligare med hagelgeväret. Det är helt klart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Vännäs