Ulf Kristersson

Ett steg närmare extraval

avTT

Foto: Pontus Lundahl/TT
Moderatledaren Ulf Kristersson (M) röstades ned i riksdagen.

Talmannen fortsätter sökandet efter en ny statsminister sedan Moderatledaren Ulf Kristersson röstats ned i riksdagen.

Tre ytterligare försök återstår innan det blir extraval.

Redan på torsdagen genomför talmannen Andreas Norlén en ny talmansrunda med alla partiledarna. Efter samtalen ska han berätta vad som blir hans nästa steg, nu när riksdagen inte godkände den första statsministerkandidaten, Ulf Kristersson.

– Det kan handla om att ge någon ett nytt sonderingsuppdrag eller att föra fram en statsministerkandidat till kammaren, säger Norlén.

Lööf beredd

Centerledaren Annie Lööf har sagt att hon är beredd att ta på sig sonderingsuppdraget. Trots att det var Centerns och Liberalernas nej-röster som fällde Kristersson, är det Alliansspåret som är Lööfs förstahandsalternativ.

– För mitt vidkommande vill jag hålla ihop Alliansen och nu fortsätta ansträngningar tillsammans med mina Alliansvänner för att hitta en lösning över blockgränsen, säger Lööf.

Hon går dock inte in på några detaljer om hur hon skulle få till stånd ett samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet. Ulf Kristersson har sagt blankt nej, liksom Kristdemokraterna. Och MP är inte intresserat av en M-ledd regering.

L stödjer

Lööf har stöd av L-ledaren Jan Björklund, som är medveten om att en Alliansregering med MP inte skulle få majoritet i riksdagen.

– Men det blir största block och har mycket större möjligheter att vinna de flesta omröstningar, säger Björklund.

Moderatledaren är besviken att C och L stoppade honom från att bilda en M-KD-regering. Men han är inte beredd att dödförklara Alliansen. Och han påpekar att det är tre statsministeromröstningar kvar innan det måste bli extra val.

– Vi har en gemensam politik men vi kan inte enas om vi vill ta makten och regera också. Det är vår tids problem. Nu får väl processen de kommande veckorna visa om det går att överbrygga, säger Kristersson, som försäkrar att han inte är långsint.

Något måste ändras

Även Socialdemokraterna kan tänka sig att Annie Lööf får nästa sonderingsuppdrag, enligt partiets gruppledare Anders Ygeman. Han har dock svårt att se ett läge där Lööf kan bli statsminister.

– Men det är klart att i en liten mittenregering så skulle C vara det största partiet, säger han.

Samtidigt har han svårt att se att S skulle stödja en sådan regering.

Han tror heller inte att nästa steg blir en omröstning om Stefan Löfven som statsminister. Då måste något nytt hända.

– Riksdagen har ju redan tagit ställning till ett rödgrönt regeringsalternativ med Stefan Löfven som statsminister och röstat nej till det, säger Ygeman.

Inga formella hinder

Även Stefan Löfven har sagt att något nytt måste hända för att han ska ställa upp på en omröstning till.

– Det finns inga formella hinder mot att lägga fram en kandidat som inte vill bli prövad. Har man sagt i något skede att man vill bli statsminister så är ändå utgångspunkten att man kan bli prövad i kammaren, säger Andreas Norlén, som utgår ifrån att det blir fler omröstningar under hösten.

ARTIKELN HANDLAR OM