Många frågetecken kring Rumänien i EU

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
Den rumänska flaggan vajar vid invigningen av en ny katedral i huvudstaden Bukarest. Arkivfoto.

avTT

NYHETER

Båda ambition och realism utlovas av Rumänien inför landets kommande halvår som ordförandeland i EU.

Kritikerna tvivlar.

När EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll presskonferens med Rumäniens premiärminister Viorica Dancila på onsdagen bjöds på sedvanligt beröm.

– Vi har haft en väldigt fruktbar arbetslunch och förstått att den rumänska regeringen är väldigt väl förberedd för ordförandeskapet. Vi är på samma våglängd, sade Juncker.

– Vi har lyssnat noga på kommissionens åsikter. Vi vill ha ett väldigt ambitiöst, men också realistiskt ordförandeskap, sade Dancila.

Mycket tvivel

Frågetecknen är dock många inför ordförandeskapets början den 1 januari. Rumänien har aldrig varit ordförandeland tidigare och bland många tjänstemän och politiker i både Bryssel och runt om i EU råder starkt tvivel om den nuvarande regeringens kapacitet.

EU-parlamentet har under hösten skarpt kritiserat korruption, polisvåld och regler för oberoende organisationer.

– Jag tvivlar på hur det här ska gå, sade svenska ledamoten Cecilia Wikström (L) i november.

Premiärminister Dancila skakar dock av sig kritiken mot att den socialdemokratiska regeringen i Bukarest är på väg i samma riktning som de konservativa regeringarna i Budapest och Warszawa.

– Rättsstatens regler följs i Rumänien. Man kan inte jämföra med Ungern och Polen. Situationen är helt annorlunda, bedyrar Dancila.

Misstroende hotar?

Samtidigt hänger regeringen löst. Sedan fyra parlamentsledamöter i tisdags bytt parti har den nuvarande koalitionen inte längre majoritet i underhuset.

Men också det skakar premiärministern av sig.

– Vi har stöd totalt sett i båda kamrarna och jag är inte orolig för en misstroendeomröstning, säger Rumäniens premiärminister i Bryssel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rumänien

EU