Fast i snön – i 60 dagar

Uppdaterad 2012-03-03 | Publicerad 2012-02-19

Flydde från skulderna – hittades utsvulten i bil

44-åringens liv förändrades drastiskt – från att ha levt ett till synes normalt liv gav han sig plötsligt av från sin hemstad.

I går hittades han svårt utmärglad i sin översnöade bil utanför Umeå.

– Han sa att han inte ätit mat sedan 19 december, säger Ebbe Nyberg, vakthavande polisbefäl.

Under en dryg meter snö finns den lilla skogsvägen. Längst in, knappt 2 kilometer från E4, vid vändplanen står en bil översnöad.

Fram till i fredags tycks en 44-årig man ha bott i bilen under de senaste två månaderna.

Två skoterförare upptäckte vad de trodde var en skrotbil – men de stannade ändå och tittade in i bilen. Plötsligt såg de något röra sig därinne.

De larmade polis och räddningstjänst.

”Var väldigt dålig”

I bilen låg den 44-årige mannen, påpälsad och nerbäddad i en sovsäck.

Han var utmärglad och svag och lyftes ut ur bilen. Med skoter och bandvagn kunde han sedan räddas från platsen och föras till Norrlands universitetssjukhus för specialistvård.

Mannen lyckades dock ­säga ett par meningar under räddningsinsatsen.

– Han sa att han inte har ätit mat sedan 19 december, förutom lite snö. Han kunde prata lite grann, men han var väldigt dålig, säger Ebbe ­Nyberg.

Polisen säger att man inte har anledning att misstro mannens egna uppgifter ­utan menar att flera om­ständigheter styrker hans ­hemska historia.

– Vägen har inte plogats under vintern och det finns inga fotspår till eller från ­bilen, säger Ebbe Nyberg.

Åt snö från taket

Mannen tycks inte ha fått upp dörren tillräckligt för att ta sig ut. Däremot vittnar avtryck i snön på taket om att han lyckats sticka ut en hand och få tag i ett par nävar snö.

Enligt en källa så kan mannen ha överlevt så pass länge tack vare Försvarets hud­salva och läsk. I bilen ska man även ha hittat cigaretter och serietidningar.

Mannen som är från Mellansverige tycks ha levt ett till synes normalt liv med jobb och kärlek. Men under förra året verkar något ha hänt som förändrade mannens liv.

Skulderna började hopa sig och hyresnämnden beslutade om att mannens fastighet med hyreslägenheter skulle tvångsförvaltas. I december, när mannen var försvunnen, fastställde tingsrätten att mannens skulder låg på 1,6 miljoner kronor.

– Han hade en flickvän men det tog slut. Och sen fick han också problem att betala räkningar och sin egen hyra, säger en person som känner mannen.

Inte träffats på 20 år

Mannen var enligt polisen inte anmäld försvunnen och uppgav själv att han inte har kontakt med några släktingar. Det bekräftar mannens pappa för Aftonbladet.

– Jag vet ingenting om vad som hänt honom. Jag har inte sett honom på över 20 år. Han sa upp kontakten med hela släkten för tjugo år sedan.

Varför mannen stannade på den ensliga vändplatsen mitt ute i skogen är ett mysterium för polisen.

– Vi vet inte varför han parkerat bilen där och vad han tänkt sig, säger Ebbe Nyberg.