Pingstpastor våldtog kvinna i bönegruppen

NYHETER

Pingstpastorn skulle ordna en inneboende till en kvinna i bönegruppen – men våldtog henne i sovrummet.

Själv nekar han och menar att kvinnan våldtog honom – efteråt bad han till Gud vid sängkanten.

Nu har han dömts till två års fängelse, skriver Dagens Nyheter.

Den gifta pingstpastorn i Stockholm hade lovat att hjälpa kvinnan med att hitta en inneboende. De bestämde att han skulle komma hem till henne tillsammans med den nya lägenhetskamraten – istället kom han ensam med en kondom i handen.

När pastorn föreslog att han själv skulle flytta in svarade kvinnan "aldrig i livet" – då attackerade han henne och våldtog henne i sovrummet.

– Jag visste inte vad jag skulle göra, jag var var rädd, säger kvinnan i förhör enligt DN.

Bad till Gud

Hon larmade polisen som vittnar om att kvinnan var väldigt uppriven när de anlände till lägenheten. Efter händelsen har hon varit sjukskriven, hon berättar i förhör att hon måste låsa alla dörrar, även sovrumsdörren för att känna sig trygg.

Pastorn har en helt annan bild av händelsen. I förhör har han sagt att han fick kondomen på T-centralen som reklam och att det var han som blev våldtagen av kvinnan – inte tvärtom.

När han ”blev fri från bensaxen” ställde han sig vid sängkanten och bad till Gud, berättar han i förhör enligt DN.

Den versionen trodde inte rätten på – Södertörns tingsrätt dömde honom till två års fängelse. Han ska även betala 160 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Nästa vecka tas fallet upp i hovrätten.

Utförde massage

Pingstpastorn har tidigare varit ledare för en stor pingstkyrka i Stockholm. Under de senaste åren har han hållit i en mindre kyrkogrupp. Enligt kyrkans föreståndare fick han sluta för tre år sedan efter att ha uppträtt olämpligt mot församlingsmedlemmar.

– Det handlade till exempel om pornografiska bilder. Och det kom fram att han, enligt vad jag minns, ska ha ofredat de här kvinnorna genom att visa sexuella bilder på datorn. Jag har också för mig att det handlade om ”ont i ryggen-massage” eller något sådant, säger hon till DN.

Församlingen polisanmälde däremot aldrig pastorn.