Den gyllene nazi-pistolen till salu

NYHETER

Görings tidigare okända kapitulationsgåva väntas gå för minst 260 000 kronor

1 av 2

Under Tredje rikets sista skälvande dagar gav Hitlers andreman Hermann Göring sin Walther PPK i guld till en amerikansk soldat. Nu får allmänheten för första gången se pistolen – på auktionsbordet.

Våren 1945, under sina sista dagar i livet, beordrade Adolf Hitler att Luftwaffe-chefen och riksmarskalken Hermann Göring skulle avrättas för att denne ska ha försökt ta kontroll över Nazityskland.

Togs av de allierade

Göring lyckades fly med alla sina tillhörigheter i en skottsäker Mercedes men tillfångatogs av allierade styrkor i Österrike den 5 maj.

Med gevär riktade mot sig överlämnade då Göring två kapitulationsgåvor: en elfenbensdolk och en gyllene pistol av märket Walther PPK.

Hur det gick sedan för Hitlers tidigare ställföreträdare vet de flesta: självmord efter Nürnbergrättegången, där han dömdes till döden. Men hans pistol levde vidare i händerna på den amerikanske löjtnanten Jerome Shapiro som fick behålla det unika krigsbytet.

Har ärvts

Efter att guldpistolen ärvts av familj och armévänner till Shapiro köptes den till slut av en privat samlare för tio år sedan och nu dags att göra debut för allmänheten. Walther PPK:n, med nazisternas styrkesymboler ekblad ingraverade, ska nämligen säljas på auktion i USA den 1 oktober. Enligt Daily Mail är utropspriset motsvarande 260 000 kronor.