Stormen Isaac lika kraftig som Gudrun

1 av 13 | Foto: Öde gator i New Orleans.
NYHETER

NEW ORLEANS/GULFKUSTEN/STOCKHOLM. Stormen Isaac har utvecklats till en klass 1-orkan.

Den rör sig just nu mot New Orleans och den övriga Gulfkusten med vindstyrkor på 33,5 meter per sekund – lika kraftig som stormen Gudrun var som mest.

Foto: Carina Bergfeldt och Peter Wixtröm på plats.

■ ■ Aftonbladets Carina Bergfeldt och Peter Wixtröm är på plats vid Gulfkusten och rapporterar direkt under morgonen.

Molnen ligger tunga på himlen. Gatorna är tomma och stämningen är tryckt.

Det har gått på dagen sju år sedan orkanen Katrina slog New Orleans sönder och samman.

Och nu riskerar staden – som fortfarande är mycket sårbar efter katastrofen som kostade över 1 800 människor livet – att drabbas hårt på nytt.

Inför undantagstillstånd

Enligt meteorologernas prognos kommer Isaac att nå staden klockan nio på onsdagsmorgonen, svensk tid. Delstaten Louisiana har, precis som Mississippi och Alabama, infört undantagstillstånd inför det förväntade stormkaoset.

– Det är officiellt… vi är med i striden och vi står på frontlinjen, sa Mitch Landrieu, borgmästare i New Orleans, under en presskonferens i går.

– Vi förväntar oss inte att den ska bli lika stor som Katrina men jag vill påminna om att en klass 1-orkan kan döda dig, sa han.

80 procent under vatten

De flesta dödsfallen under Katrinas framfart inträffade när skyddsvallarna runt New Orleans bröt samman, vilket ledde till att 80 procent av staden hamnade under vatten. Men sedan 2005 har vallarna förstärkts och uppgraderats för över 10 miljarder dollar och även stadens pumpstationer har fått reservgeneratorer som kan användas om det skulle bli strömavbrott.

Det räcker dock inte för att lugna alla. Robert Washington bor i ett av de områden som drabbades värst av orkanen Katrina för sju år sedan och han planerar att lämna sitt hem tillsammans med sin fru och deras fem barn.

– Jag litar inte riktigt på skyddsvallarna. Jag vill inte chansa. Jag såg hur det såg ut här efter Katrina, säger han till AP.

19 döda

Hittills har 19 människor dött under Isaacs framfart, alla på Haiti.

Från  Washington uppmanar president Obama invånarna vid Mexikanska golfens kust att lyssna på de lokala myndigheternas uppmaningar och evakuera om de uppmanas att göra det. Presidenten har nyligen godkänt en katastrofdeklaration för Louisiana, vilket gör att delstaten kan få federala pengar för bland annat härbärgen för dem som flytt från sina hem.