Stormen Isaac ökar i styrka

NYHETER

Nådde Haitis stränder på morgonen - flicka rapporteras död i stormen

1 av 3

Den tropiska stormen Isaac växer i styrka.

Stormbyar och kraftiga skyfall nådde Haitis stränder på lördagen och styrde sedan mot Kuba.

– Den här typen av regn kommer att orsaka livshotande översvämningar och lerfloder, säger Dennis Feltgen, talesman för det amerikanska orkancentret i Miami till AP.

En tioårig flicka rapporterades på lördagen ha omkommit i stormen.

På lördagsmorgonen lokal tid nådde stormen Isaac Haitis södra kust. Kraftiga vindar på upp mot 30 sekundmeter slår mot Haiti och gatorna tömdes på människor, uppger TT.

Senare under lördagen drog stormen vidare mot södra Kuba.

Oro för evakuering

Efter jordbävningen år 2010 är oron stor i Haiti. Omkring 400 000 människor fortfarande lever i tältläger efter jordbävningen som krävde 250 000 liv. Enligt AFP blev en tioårig flicka det första kända dödsfallet när vattenmassorna svämmade över Port-au-Prince.

– Vi är inte redo. När de regnar står vi under tält med hål. Det finns många barn och vi vet inte vad vi ska ta oss till om vi måste evakuera, säger Martine vid ett läger där tusen familjer bor, till AFP.

Orkanstyrka

På fredagskvällen hade stormen sitt centrum 160 kilometer syd-sydväst om Port-au-Prince, Haitis huvudstad. Då hade vindarna ökat kraftigt i styrka och rörde sig med hög hastighet mot de två ö-nationerna. Regn hade redan börjat piska södra delarna av Haiti, uppger nyhetsbyrån AFP.

 I huvudstaden ringlade långa köer utanför butikerna när människor försökte fylla på sina matförråd inför ovädret.

– Det är varken stormen eller vindarna som skapar problem, det är regnet. Med regnet kommer jordskred och översvämningar, säger Sinan Al-Najjar vid Röda korset i Haiti till CNN.

Oljeplattform evakueras

Olje- och gasoperatörer i Mexikanska golfen hukar inför det annalkande ovädret, skriver TT.

BP uppger att flaggskeppet Thunder Horse, världens största oljeplattform, evakueras. Anläggningen har kapacitet att pumpa 250 000 fat olja per dag.

Mexikanska golfen är navet i amerikanska energiproduktionen till havs och svarar för 23 procent av USA:s råoljeproduktion och 7 procent av naturgasproduktionen.

Vid anläggningarna längs kusten finns 40 procent av USA:s totala kapacitet för oljeraffinering och 30 procent av anläggningarna som bearbetar naturgas.

Kuba i riskzonen

På lördagseftermiddagen var stormen på väg mot Kuba. Landet ökade på fredagen sin beredskap för sex provinser på öns östra delar. Enligt lokala medier har turister evakuerats från de hotade områdena. "Inom de kommande timmarna kommer människor i de mest utsatta områdena transporteras till säkerhet", rapporterar Radio Rebelde enligt AP.