Nyheter

Lundinstämma röstade nej till egen utredning

Av: 

Joachim Kerpner

Lisa Röstlund

NYHETER

8 av 10 aktieägare var emot förslaget

I mitten styrelseordförande Ian Lundin.
I mitten styrelseordförande Ian Lundin.

Det blir ingen oberoende utredning av Lundin Petroleums verksamhet i södra Sudan.

Årsstämman röstade ner utredningsförslaget, som fördes fram av några storägare.

– Det pågår en förundersökning mot oss och vi avvaktar den. En privat granskning skulle inkräkta på den, sade styrelseordförande Ian Lundin.

Årsstämman röstade om bolaget skulle genomföra en oberoende granskning av vad som skedde i södra Sudan — numera Sydsudan — när bolaget var verksamt där 1997-2003.

Förslaget om en oberoende granskning fick bara 21,6 procent av rösterna. 78,4 procent röstade mot förslaget.

Kravet på en oberoende granskning drevs av Folksam och flera andra storägare på grund av de uppgifter som framkom i Aftonbladets granskning under våren av Lundins oljeaffärer i södra Sudan. De insatser på hälsoområdet som Lundin påstod sig ha gjort i södra Sudan var det ingen som mindes, enligt dem Aftonbladet talade med på plats. Nyligen har dessutom den brottsutredning om företagets misstänkta brott mot folkrätten som inleddes 2010 i Sverige utvidgats till USA.

Människorättsorganisationen Ecos konstaterade 2010 i sin rapport "Unpaid debt" att 200 000 drivits på flykt och 10 000 mördats i samband med att området där bolaget ville prospektera i nuvarande Sydsudan rensades på civila.

Under stämman sade Carina Lundberg Markow från Folksam att "bolagets ansvarstagande i dag håller hög klass".

Men hon konstaterade också att bolagets tidigare aktiviteter i Sudan har anklagats av flera organisationer, bland andra Human Rights Watch och Ecos, för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

Hon uppmanade stämman att rösta för att företaget ska granskas om hur det förhållit sig till FN:s Global Compact-principer, som bland annat innebär att företag ska respektera mänskliga rättigheter.

- Jag blev förvånad och ledsen över att en av våra aktieägare, Folksam, misstror oss, svarade företagets styrelseordförande Ian Lundin. Till dem som vill "name and shame us" säger vi att "vi är oskyldiga".

– Det pågår en förundersökning mot oss och vi avvaktar den. En privat granskning skulle inkräkta på den, sade Lundin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter