Marcus: Polisen förnedrade mig

Överfölls i skogen – anklagades för fejk

Tvåbarnspappan Marcus Morf, 38, revs blodig under en skogs­promenad.

Men det var inte det värsta han upplevde under skräckdygnet.

– Nej, det är att polisen gick ut och antydde att jag fejkat björnöverfallet och förnedrade mig inför svenska folket, säger Marcus.

När Marcus Morf i Älvkarleby i förrgår morse ­berättade om björnöver­fallet i skogen gick polisen först ut med en varning till allmänheten.

Sedan tog de tillbaka den – och antydde att 38-åringen inte talade sanning.

I går bytte de fot igen och beklagade att Marcus Morf framställts som inte tro­värdig. Detta sedan läkare konstaterat att hans rivsår gjorts av ett djur.

– Hela familjen har mått jättedåligt efter rubriker om att björnattacken var en bluff, säger hustrun Catrin.

”Försökte bita mig”

Marcus Morf berättar att han var ute och gick längs en bilväg i skogen i förrgår morse när han hörde ett konstigt läte.

– Just som jag kom fram till en gran som fallit över vägen hörde jag ett bökande några meter ifrån mig. Då fick jag syn på björnen som på en hundradels ­sekund gick till attack. Den vrålade och försökte bita mig. Vi stod nog som två kamphundar mot varandra. Jag fattade knappt vad som hänt när björnen plötslig gav upp och gick iväg, säger han.

Marcus Morf säger att han klättrade upp i ett träd. Han ville inte ligga skadad på vägen om djuret skulle komma tillbaka.

– Vilken tur att ingen av flickorna var med, säger han.

Efter en stund vågade han klättra ner och kunde själv gå hem.

En halv­timme efter incidenten uppger grannen ­Ulla-Beth Kukowitsch att hon gick förbi platsen där Marcus blivit överfall­en. En av hennes hundar är en jaktlabrador.

”Började gråta”

– Han drar och vill ner i skogen, något han aldrig gjort tidigare. När vi senare går tillbaka reagerar hund­en på samma sätt. Jag är övertygad om att det var björnen som fick hunden att reagera, säger hon.

När Marcus Morf kom hem var han blodig och ­kläderna sönderrivna.

– Våra två flickor, 3 och 5 år, började gråta och jag blev chockad. Sen ska vi ­behöva stå ut med att polis­en anklagar Marcus för att ha hittat på allt, säger hustrun Catrin.

Nu har polisen backat från fejkanklagelserna.

– Trodde de att jag gått ut och skurit sönder mig själv? dundrar Marcus.

Experten: Kan vara en björn

En av Sveriges främsta björnexperter menar att det mycket väl kan vara en björn som attackerat Marcus Morf.

Han är förvånad över polisens agerande.

Svanberg.
Svanberg.

– Med min erfarenhet skulle jag aldrig ha gått ut och sagt att det inte varit kon­frontation med björn, säger Lars Svanberg.

Lars Svanberg har flera gånger anlitas när polisen ­både i Sverige och Norge ­behövt hjälp med att söka ­efter björn.

– Att hundarna inte fick vittring behöver inte betyda att där inte varit björn. Det är svårt för hundarna att spåra. Att det inte hittats fysiska spår av ­björnen är inte heller så konstigt. De lämnar sällan spår efter sig om det inte är lerjord eller liknande, säger han.

Och skadorna som Marcus visat upp kan vara gjorda av en björn.

– När jag sett bilderna handlar det om rivskador, inte bett. Att slå fast att det inte är björnskador går inte. Björnar är individer och skadorna kan se olika ut, säger Lars Svanberg.

Publisert: