Solstormen kan slå ut strömmen

avCarina Bergfeldt, Olof Svensson, TT-Reuters

NYHETER

Den kraftiga solstormen har träffat jorden.

Flygtrafiken lades om på vissa sträckor i USA och rymdvädersmyndigheter varnade för att stormen kunde slå ut strömmen.

Foto: Nasa
Snacka om solstråle Bild på en soleruption från gårdagen. Man bedömer att tisdagens solstorm kommer att bli medelmåttig till kraftig, nivå två eller tre på en femgradig skala.

Flera rymdvädersmyndigheter runt om i världen varnar för att strömförsörjning och radiokommunikation kan slås ut i den våldsamma stormen.

Det skulle innebära att radio, tv och telefonsignaler kan sluta fungera, enligt den amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration.

Eftersom stormen kan ha påverkat satelliter i rymden har flygningar till och från USA lagts på en sydligare bana, rapporterar Reuters.

Koronamassutkastingar

Klockan var 03.59 i går morse när NASA:s rymdvädercenter fångade en extremt stor ultraviolett soleruption på bild, skriver sajten Spaceweather.com.

Eruptionen inträffade på en del av solen som går under namnet 1402, och som haft ökad aktivitet på sistone.

Att partiklar strömmar ut från solen sker ständigt, men den sortens moln – med uppemot miljardtals ton partiklar som exploderar ut i rymden – som inträffade i går, sker betydligt mer sällan och kallas koronamassutkastingar.

Kraftigaste sedan 2005

En koronamassutkastning från solen slungas mot jorden fem gånger snabbare än vanliga solpartiklar.

När energin träffar jordens magnetfält kan det störa telekommunikationer med följder för bland annat flygtrafiken.

USA:s rymdvädercenter bedömer att tisdagens solstorm kommer att bli den kraftigaste sedan maj 2005. De uppskattar att den blir medelmåttig till kraftig, nivå två eller tre på den femgradiga skalan.