Nyheter

Breivik åtalas för mord och terrorbrott

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Har erkänt sig skyldig till massmordet den 22 juli i fjol

Anders Behring Breiviks handrörelse när han senast framträdde i rättssalen var en högextrem hälsning, enligt hans försvarsadvokat.
Anders Behring Breiviks handrörelse när han senast framträdde i rättssalen var en högextrem hälsning, enligt hans försvarsadvokat.

OSLO. Anders Behring Breivik åtalas för två terrorbrott och 77 mord.

Åklagarna yrkar på tvångsvård för massmördaren.

– Han vill bli dömd till fängelse för han anser sig vara tillräknelig. Han upplever att han begått dessa handlingar baserat på rationella värderingar, säger Breiviks advokat Geir Lippestad.

Anders Behring Breiviks försvarsadvokater Odd Ivar Grøn och Tord Jordet på väg in till Ila fängelset där Breivik får åtalet uppläst.

Det var inför ett stort mediauppbåd som åklagarna Svein Holden och Inga Bejer Engh i dag offentliggjorde åtalet mot Anders Behring Breivik, 33. Ett åtal som är unikt i norsk historia, konstaterade åklagarna.

På storbildsskärmar i polishuset i Oslo visades de långa listorna på de 119 offer som ingår i åtalet.

När de dog. Hur de dog.

Skrämmande lång lista

För de som överlevde räknas skadorna upp: Amputerade lemmar, huvudskador, nervskador, skottskador och psyiska men.

Det är en skrämmande lång lista på 77 döda och 42 skadade.

Men i själva verket tror åklagarna att det handlar om långt många fler offer än så.

Bortåt 600 personer tror man skadades på ett eller annat sätt under attackerna.

– Åtalet namnger personer som dödades, personer som blev allvarligt skadade i Oslo och personer som blev träffade av skott på Utöya. Detta var en svår avvägning. Många är berörda av händelsen som inte är namngivna, säger Svein Holden.

Två fall av terrordåd

Breivik åtalas för två fall av terrorbrott. Det handlar dels attacken mot regeringskvarteret i Oslo då Breivik parkerade en Volkswagen Crafter, lastad med 950 kilo tung bomb, utanför en byggnad i regeringskvarteret i Oslo.

Inne i byggnaden har bland annat statsministern och justitieministern sina kontor.

Kaos utbröt i den norska huvudstaden när den kraftiga sprängladdningen detonerade.

Efteråt i rasmassorna fann man 8 döda och många skadade.

Vid den tidpunkten befann sig 250 personer inne i regeringsbyggnaden och 75 personer på gatan – dödstalet hade kunnat bli enormt enligt åklagarna.

Breivik åtalas även för massakern på Utøya där han klädd i en falsk polisuniform och beväpnad med en Ruger Mini, 14 kaliber, och en halvautomatisk pistol av märket Glock 9 millimeter mördade 69 personer och skottskadade ytterligare 33.

Två av offren dog enligt åtalet av tramp- och fallskador i den totala panik som utbröt på ön.

Resten av sitt liv

Sammanlagt befann sig 564 ungdomar och vuxna på ön den dagen och alla de drabbades antingen fysiskt eller psykiskt av det som hände under de 72 minuter då Breivik sköt vilt.

– Terrorlagen är den enda lagen som fångar upp alla de brott som den åtalade har begått den 22 juli i fjol, säger Beijer Engh.

Åklagarna yrkar på att Breivik ska dömas till tvångsvård eftersom han enligt en första rättspsykiatrisk undersökning är allvarligt psykiskt sjuk.

– En sådan påföljd skulle kunna innebära att han blir kvar där i många år, kanske hela livet. Så länge som han anses utgöra en fara, säger åklagare Inga Bejer Engh.

Men just nu görs ytterligare en rättspsykiatrisk undersökning av Breivik. Den blir klar den 10 april och då får rätten ta dem båda i övervägande inför en kommande dom.

Vill dömas till fängelse

Tidigare i dag fick Breivik åtalet presenterat för sig. Hans försvarsadvokater kom tillsammans med poliser från 22 juli-gruppen till Ilafängelset vid tio-tiden på onsdagen.

Bakom en glasvägg i ett av fängelsets besöksrum delge Breivik åtalet under en halvtimme. Ett åtal som omfattar 18 sidor och som lästes upp i sin helhet för Breivik.

– Han var helt lugn under uppläsningen, sa polistalesmannen Jo Nielsen efteråt.

Två av Breiviks försvarare, Jordet samt Odd Ivar Grön var närvarande vid delgivningen. De sa efteråt att Breivik tyckte att det som stod i åtalet var "förväntat".

– Han var lugn och hövlig som han brukar vara, säger advokat Tord Jordet.

Breiviks huvudförsvarare Geir Lippestad säger dock till NRK:

– Anders Behring Breivik är mycket besviken över att han kan bli dömd till sluten psykiatrisk vård. Han vill bli dömd till fängelse för han anser sig vara tillräknelig. Han upplever att han begått dessa handlingar baserat på rationella värderingar.

Breivik erkänner alla brott och har enligt åklagarna berättat om vart och ett av dem i detalj. Men själv menar han att han inte gjort något fel. Han anser att han agerade för "Norges bästa".

Den 16 april inleds rättegången mot Breivik.

Utdrag ur åtalet mot Breivik:

"I bilen hade han placerat en egenhändigt tillverkad bomb på 950 kilo som bestod av bland annat konstgödsel, diesel och aluminium. Han tände stubintråden med cirka sju minuters brinntid och lämnade sedan platsen till fots och därefter vidare i en tidigare utplacerad flyktbil, en Fiat Duplo med registreringsnummer VH 24605. Bomben exploderade klockan 15.25.22 med våldsam eldkraft och tryckvåg som han avsett och försatte ett stort antal människor som befann sig i byggnaderna i regeringskvarteret eller på gatuplan, i omedelbar livsfara och förorsakade omfattande skador på regeringskvarteret och omgivande byggnader"

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: