Polisman på skolan ingrep aldrig mot massmördaren

Den polis som befann sig på skolområdet under massakern i Florida konfronterade aldrig skytten.

Han tog position utanför byggnaden där merparten av offren sköts ihjäl – men gick aldrig in.

– Han borde ha gått in, adresserat mördaren, och dödat mördaren, säger sheriff Scott Israel på en pressträff.

Sheriffbiträdet Scot Peterson arbetade som säkerhetsresurs på gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas i Parkland när Nikolas Cruz, 19, gick till attack och sköt ihjäl 14 elever och tre vuxna.

– Scot Peterson var på campus under hela händelseförloppet. Han var beväpnad och i uniform, säger Scott Israel, sheriff i Broward County, på en presskonferens på torsdagen.

– Efter att ha sett video och tagit del av vittnesmål och Scot Petersons egen utsaga beslutade jag mig för att stänga av Scot Peterson utan lön i avvaktan på en internutredning.

Sköt i över fyra minuter

Peterson valde i och med avstängningen att säga upp sig från sin tjänst och gå i pension. Utredningen fortsätter dock.

Scott Israel berättar att övervakningsfilm visar hur sheriffbiträdet går i ställning utanför den byggnad där Nikolas Cruz sköt i över fyra minuter.

– Vi kommer inte att visa videon just nu och kommer kanske aldrig att göra det. Men det jag såg var ett sheriffbiträde som anlände till den västra sidan av byggnaden, och tog position. Och han gick aldrig in.

Journalisterna frågar Scott Israel hur Peterson borde ha agerat. Sheriffen svarar att han ”borde ha gått in” och ”dödat mördaren”.

Problem i kommunikationen

Det förekom även problem i kommunikationen mellan den person som följde videomaterialet från skolans övervakningskameror och de poliser som deltog i insatsen för att hitta skytten.

Staden Coral Springs polischef Tony Pustizzi uppger att filmerna som granskades var 20 minuter gamla, skriver nyhetsbyrån AP. Det medförde att polisens insatsstyrkor agerade utifrån inaktuell information om var gärningsmannen befann sig.

– Det var inget fel på deras utrustning. Det vara bara det att det inte kommunicerades att filmen granskades med 20 minuters fördröjning, säger Pustizzi.

FBI fick ett tips

De nya uppgifterna följder på en rad tidigare tveksamheter i myndigheternas hantering av Nikolas Cruz.

Varningsflaggorna har varit många.

Polisen utredde honom redan 2016 sedan han skadat sig själv på en video i sociala medier. I förhör sa han då att han ville köpa ett vapen. Men utredarna ansåg att han fick tillräckligt med hjälp från skolan och från psykologer.

Den federala polisen FBI fick ett tips om att Cruz kunde vara farlig i januari i år. Tipsaren varnade för att han planerade en skolskjutning. Uppgifterna utreddes aldrig.

Hotade hämta ett vapen

Nu rapporterar dessutom ABC News att skolskytten förhördes av polisen i november förra året angående ett hot.

En kvinna som Cruz bodde hos kort efter att hans adoptivmor dött i lunginflammation i november larmade polisen i slutet av månaden. Cruz ska då ha hamnat i bråk med kvinnans 22-årige son och hotat att hämta ett vapen och skjuta honom.

Enligt en polisrapport, som ABC News tagit del av, ska Cruz vid ett tillfälle ha slagit sönder saker inne i huset. När sonen försökte ingripa fick han motta flera slag.

Polisen ryckte ut och fick tag i Nikolas Cruz i närliggande park. Det hela slutade med att sonen bad polisen att inte gripa eller anmäla Cruz.

– Han har gått igenom tillräckligt med sin förlust, sa sonen, enligt polisrapporten.

Efter bråket flyttade Cruz vidare för att bo hos James och Kimberly Snead.

Publisert:

LÄS VIDARE