Kazakstan byter alfabet – igen

avTT

Publicerad:
Foto: Bebeto Matthews/AP/TT
Kazakstans president Nursultan Nazarbajev, här tillsammans med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i FN.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
En hyllning till den kazakiska huvudstaden Astana – skriven med latinska bokstäver.

Ilskan över impopulära apostrofer och stavningen av bland annat ordet "morot" blev till slut för mycket. Kazakstan byter nu alfabet – för andra gången på mindre än ett år.

Landets auktoritäre president Nursultan Nazarbajev utfärdade i dagarna ett dekret som häver beslutet från i oktober att byta från det kyrilliska alfabetet, som hade 42 bokstäver, till ett latinskt. Det alfabet som gällt sedan i oktober har 32 bokstäver och apostrofer har använts i hög grad för att utmärka viktiga ljud – vilket komplicerat både läsande och skrivande och lett till en proteststorm, skriver public service-kanalen BBC.

Alfabetet som nu i stället ska användas är detsamma som i Turkmenistan, det vill säga ett latinskt, men med turkiskan som bas. Det innebär färre bokstäver, färre apostrofer och ett elegantare språk, enligt förespråkarna.

Flera bedömare ser skiftet från kyrilliska bokstäver till latinska som en markering mot Ryssland. Relationerna mellan den tidigare sovjetrepubliken och Moskva har ansträngts av Ukrainakrisen och den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014.

Enligt presidentens dekret har Kazakstan sju år på sig att helt gå över till det nya alfabetet.

Publicerad: