Nyheter

Varning för påskhalka

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Sverige drabbas av ett riktigt aprilväder under påsken.

I morgon drar ett nederbördsområde ner över landet – och det kan bli 10 centimeter snö långt ner i Götaland.

SMHI varnar för blixthalka.

Prognosen ser ut som ett dåligt aprilskämt, men det är tydligt att vintern inte vill släppa taget ens om de sydligare delarna av landet den närmaste tiden.

I dag får Norrland snöbyar – ganska normalt för årstiden – medan resten av landet får soligt och vackert väder. Men i morgon blir det tvärtom.

”Regn övergår i snö”

Snöfallet över Norrland drar söderut och förstärks av ett annat nederbördsområde som blåser in över Svealand västerifrån. Risken för snöfall är stor både i Götaland och Svealand.

– Det regn som kommer i natt övergår i snö under morgontimmarna. Snön kommer till och från under hela långfredagen. På Gotland och i norra Skåne dröjer snön sig kvar fram till tidigt på lördagen, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Det är en stor resdag i morgon men snöfallet gör att det är läge att se upp på vägarna. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för delar av Götaland och Svealand för fredagen. På västkusten kan en del av nederbörden komma som regn – men eftersom det blir kallare i morgon kan det frysa på vägbanorna, och SMHI varnar där för halka.

– Det blir dåligt väglag i hela södra Sverige, säger Linnea Rehn.

Natten till i dag hade Kalmar och Lund de lägsta temperaturer som uppmätts sedan 1966 (-8,2 respektive -5,7 grader). Och kylan vägrar släppa sitt grepp: Det blir omkring noll eller upp till ett par plusgrader i södra Sverige under påskhelgen.

Tågförseningar i dag

Redan i dag reser många svenskar till släkt och vänner inför påsken. Just nu rapporteras inga problem från vägnätet – men i stället har tågtrafiken strulat. Trafikverket genomför arbeten med Citybanan som påverkar tågen mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Oslo. Tågen måste omledas via Västerås, vilket ger en timmes försening.

För tågresenärer som ska söderut blir det bussning till Södertälje. Även nattågen från Malmö och Göteborg som går norrut påverkas.

– De startar en timme tidigare så man ska komma fram samma tid, säger Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ till TT.

Trafikverket har valt att lägga arbetet med Citybanan under påskhelgen eftersom förseningarna annars drabbar dem som pendlar till jobbet.

ANNONS

Klart.se

Extern länk från Klart.se

Läs mer

Trafikinformationstjänsten Läget i trafiken har nu stängtHur är trafikläget hos dig?Jämför alla sistaminutenresor med en enda sökning
Publisert: